Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

od ponedjeljka distribucija

U Hrvatsku stigla vakcina AstraZenece

astra

Istaknuo je da niti jedan ispitanik, koji je primio vakcinu, nije imao težak oblik bolesti i nije hospitaliziran, što znači da je vakcina gotovo 100 posto učinkovita na teže oblike bolesti

U Hrvatsku je u subotu stiglo prvih 16.800 doza vakcina AstraZenece koje će od ponedjeljka biti distribuirane širom Hrvatske za vakcinisanje građana, izvijestio je glasnogovornik Vlade RH Marko Milić putem twittera.

Milić je uz poruke “Misli na druge” i “Cijepi se” izvijestio i da se do kraja mjeseca očekuje isporuka 150 hiljada doza vakcina  tog proizvođača.

Direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak u petak je rekao kako vakcinisanje počinje iduće sedmice i nema razloga donositi preporuku da ta vakcina nije djelotvorna za starije od 65.

“Važno je reći, s obzirom na kontroverze, da je Evropska agencija za lijekove registrirala tu vakcinu u osoba starijih od 18 godina, dakle sve dobne skupine starije od 18. U kliničkim studijama djelotvornost cjepiva je 60 posto u sprečavanju bolesti”, dodao je.

Istaknuo je da niti jedan ispitanik, koji je primio vakcinu, nije imao težak oblik bolesti i nije hospitaliziran, što znači da je vakcina gotovo 100 posto učinkovita na teže oblike bolesti, prenosi Hina.