25.200 doza

U Hrvatsku stiglo Modernina i AstraZenecina vakcina

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) zahtijeva da se AstraZenec vakcinom ne vakcinišu osobe starije od 65 godina pri čemu ističu da je Evropska agencija za lijekove (EMA) odobrila upotrebu Oxford/AstraZeneca vakcine uz niz ograda o njenoj učinkovitosti

Od danas kreće distribucija 25.200 doza Modernine i AstraZenecine vakcine kojim će se vakcinisati ugrožene skupine stanovništva, s tim da politički predstavnici dijela hrvatskih penzionera AstraZenecu smatraju spornom i neučinkovitom vakcinom, javlja Anadolu Agency (AA).

Prve doze od ukupno 25.200 pristiglih u Republiku Hrvatsku danas će biti upućene prema Dalmaciji i Slavoniji s ciljem procjepljivanja najrizičnijih grupa stanovništva.

Hrvatska stranka umirovljenika (HSU) zahtijeva da se AstraZenec vakcinom ne vakcinišu osobe starije od 65 godina pri čemu ističu da je Evropska agencija za lijekove (EMA) odobrila upotrebu Oxford/AstraZeneca vakcine uz niz ograda o njegovoj učinkovitosti, posebno za stariju populaciju stanovništva.

„Tako je znatan broj vlada Evropskih država donijelo odluku kako neće vakcinisati stariju i penzionersku populaciju AstraZeneca vakcinom. Svakako da su se kod donošenja takvih odluka EU zemlje rukovodile činjenicom kako je AstraZeneca tokom kliničkih ispitivanja učinkovitosti svoje vakcine na uzorku od 24.000 osoba između 18 i 55 godina utvrdila uspješnost na nivou od 60 posto”, priopćeno je iz HSU-a.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo poručuje kako nije racionalno odbijati ovu vakcinu koja, kako navode, nakon druge doze razvija imunost na koronavirus s 82-postotnom učinkovitošću.