Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ZABRINUTI RODITELJI

U Iranu protesti zbog navodnog trovanja djevojčica: “Pronašli smo sumnjive uzorke”

trovanje djevojcica iran ss

Više od trideset škola u barem deset od ukupno 31 iranske pokrajine pogođeno je bolešću u subotu. Na video snimkama koje su objavljene na društvenim mrežama mogli su se vidjeti roditelji koji su se okupili pred školama da odvedu djecu kući, dok su neka djeca odvožena u bolnice kolima hitne pomoći ili autobusima

Zabrinuti roditelji protestovali su u iranskom glavnom gradu Teheranu u subotu zbog vala napada otrovom na djevojčice u desecima škola, prema iranskim novinskim agencijama i video snimkama na društvenim mrežama, javlja Hina.

Zasad nepoznata bolest pogodila je stotine učenica posljednjih mjeseci. Iranski dužnosnici vjeruju da su djevojčice možda otrovane i za to krive neprijatelje Teherana.

Iranski ministar zdravstva rekao je da su djevojčice “lakše otrovane” u napadima, dok su neki političari rekli da su djevojčice možda bile meta tvrdolinijaških islamističkih grupa koje se protive obrazovanju djevojčica.

Ministar unutrašnjih poslova rekao je u subotu da su istražitelji pronašli “sumnjive uzorke” koji se proučavaju.

“U terenskim studijama pronađeni su sumnjivi uzorci koji se istražuju… kako bi se utvrdili uzroci bolesti učenica, a rezultati će biti objavljeni što je prije moguće”, rekao je ministar Abdolreza Rahmani Fazli u izjavi koju je prenijela službena novinska agencija IRNA.

Više od trideset škola u barem deset od ukupno 31 iranske pokrajine pogođeno je bolešću u subotu. Na video snimkama koje su objavljene na društvenim mrežama mogli su se vidjeti roditelji koji su se okupili pred školama da odvedu djecu kući, dok su neka djeca odvožena u bolnice kolima hitne pomoći ili autobusima.

Okupljanje roditelja ispred zgrade ministarstva obrazovanja u zapadnom Teheranu u subotu zbog bolesti pretvorilo se u protest protiv vlade, prema video snimci koju je potvrdio Reuters.

“Basidž, Gardo, vi ste naš Daeš”, uzvikivali su demonstranti, povezujući Revolucionarnu gardu i miliciju Basidž s terorističkom grupom Islamska država.

Slični protesti održali su se na druga dva područja u Teheranu i drugim gradovima uključujući Isfahan i Rašt, prema nepotvrđenim video snimkama.

Izbijanje bolesti kod djevojčica događa se u kritičnom trenutku za iranske klerikalne vođe, koji su bili suočeni s mjesecima protuvladinih protesta potaknutih smrću mlade Iranke koja je umrla u pritvoru moralne policije koja provodi stroga pravila odijevanja.

U objavama na društvenim mrežama posljednjih su dana prikazane fotografije i videosnimke djevojaka koje su oboljele, osjećaju mučninu ili imaju lupanje srca. Druge su se žalile na glavobolje. Reuters nije mogao provjeriti objave.

Ured Ujedinjenih naroda za ljudska prava u Ženevi u petak je pozvao na transparentnu istragu mogućih napada, dok su zemlje poput Njemačke i SAD-a izrazile zabrinutost.

Iran je odbacio ono što smatra stranim miješanjem i “ishitrenim reakcijama” te je rekao u petak da istražuje uzroke ovih incidenata.

“Jedan od trenutnih prioriteta iranske vlade je da istraži slučaj što je prije moguće i omogući dokumentirane informacije kako bi se riješile brige porodica, a počinitelji pozvali na odgovornost”, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Naser Kanani državnim medijima.

Učenice su bile aktivne u protuvladinim protestima koji su počeli u septembru. Skinule su s glave obavezne marame u učionicama, poderale slike vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija te pozivale na njegovu smrt.