konačni rezultati

U islandski parlament prvi put izabrano više žena nego muškaraca

Reykjavik – island – evelyn-paris-unsplash

Island je 12. godinu zaredom zemlja s najvećom ravnopravnošću spolova u svijetu prema izvještaju Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) iz marta

Vladajuća koalicija ljevice i desnice na Islandu ojačala je svoju većinu nakon izbora na kojima je u parlament prvi put izabrano više žena nego muškaraca, pokazuju konačni rezultati u nedjelju, javlja HRT.

Ankete javnog mišljenja predviđale su da će koalicija izgubiti većinu, ali je to spriječio porast podrške Stranci napretka s desnog centra koja je osvojila pet mjesta više nego 2017., pa je vladajuća koalicija osvojila 37 mjesta u parlamentu Althingi sa 63 mjesta, objavila je državna televizija RUV.

Aktuelna vlada, koju čine Lijevi zeleni pokret premijerke Katrin Jakobsdottir, konzervativna Stranka nezavisnosti i ruralno centristička Stranka napretka, objavila je prije izbora da će pregovarati o nastavku saradnje ako budu imali većinu.

Islanđani su izabrali 33 žene u parlament, devet više nego na prošlim izborima. Island je 12. godinu zaredom zemlja s najvećom ravnopravnošću spolova u svijetu prema izvještaju Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) iz marta.

Stranku napretka vodi Sigurdur Ingi Johannsson, koji je bio premijer kraće od godinu dana 2016. godine kada je odstupio bivši premijer i tadašnji čelnik stranke Sigmundur David Gunnlaugsson nakon afere Panama Papers.

Predsjednik Gudni Johannesson tek treba službeno predati mandat stranki za formiranje buduće vlade.

Konzervativna Stranka nezavisnosti ponovno je najveća stranka u parlamentu s otprilike četvrtinom osvojenih glasova i 16 mjesta, bez promjene od prošlih izbora.

Lijevi zeleni pokret osvojio je osam mjesta, tri manje nego na izborima 2017. godine. Dva su parlamentarna zastupnika, međutim, napustila stranku nedugo nakon posljednjih izbora.