Premijer saopštio

U Italiji potvrđena dva slučaja zaraze koronavirusom

koronavirus

Zbog sumnje da su zaraženi koronavirusom, širom Kine na promatranju je 81.947 osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženim

Premijer Italije Giuseppe Conte saopćio je večeras kako je koronavirus zabilježen i na Italiju, javlja Anadolu Agency (AA).

Conte je na konferenciji za medije saopćio kako je u Rimu kod dvoje kineskih državljana utvrđena zaraza koronavirusom.

Dodao je kako u Italiji imaju dva potvrđena slučaja zaraze, nezavisno od slučaja zadržavanja italijanskog kruzera u luci Civitavvechia.

U Evropi su slučajevi zaraze ranije potvrđeni u Francuskoj, Njemačkoj i Finskoj.

Odbor za vanredne situacije Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) u četvrtak je epidemiju smrtonosnim korona virusom proglasio hitnim stanjem od globalnog značaja.

Od zaraze korona virusom u Kini je do sada preminulo najmanje 170 osoba, a potvrđeno je oko osam hiljada slučajeva zaraze.

Zbog sumnje da su zaraženi koronavirusom, širom Kine na promatranju je 81.947 osoba koje su bile u kontaktu sa zaraženim.

Samo u posljednja 24 sata, širom zemlje otkriveno je novih 1.737 slučajeva zaraženih, a preminulo 38 osoba. Uporedo s tim, iz bolnica u Kini otpuštena su 124 pacijenta koji su izliječeni nakon zaraze.

Koronavirus pojavio se krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, administrativnom centru provincije Hubei.

Ministarstvo obrazovanja Kine produžilo je novogodišnji praznik i do daljnjeg prolongiralo početak nastave u školama.

Među brojnim mjerama koje kineske vlasti provode kako bi spriječile širenje koronavirusa je i obustava javnog prijevoza u 17 najugroženijih gradova.