Odluka Vlade

U Italiji stroge mjere produžene do kraja aprila

italija

Međuregionalna putovanja su i dalje zabranjena, osim u hitnim slučajevima

Vlada Italije na čelu sa Mariom Draghijem do 30. aprila produžila je mjere uvedene u cilju suzbijanja širenja novog koronavirusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Vijeće ministara raspravljalo je o trenutnim strogim mjerama koje važe do 6. aprila.

Uredbom Vlade na snazi je i dalje policijski sat od 22 do pet sati. Na područjima koja su u “crvenoj” i “narandžastoj” zoni, mjesta poput barova, kafića i restorana i dalje će do 18 sati raditi na principu “dođi-uzmi”, a od 18 do 22 sata imat će dostavu.

Međuregionalna putovanja su i dalje zabranjena, osim u hitnim slučajevima.

Pretpostavlja se da teretane, bazeni, kina, pozorišta i muzeji neće biti otvoreni prije 30. aprila.

Iako su osnovne škole do sada održavale online nastavu u regijama proglašenim “crvenim” zonama, odlučeno je da se osnovci vrate u školske klupe.

Regionalne uprave neće moći donijeti odluku o zatvaranju škola, za razliku od prethodnog perioda.

Uredbom je obavezna vakcinacija zdravstvenih radnika koji rade u bolnicama, apotekama, klinikama, privatnim klinikama i staračkim domovima.

Zdravstveni radnici koji odbiju vakcinaciju bit će sankcionisani. Bit će privremeno suspendovani u skladu s tokom epidemije.

Međutim, ukoliko bi došlo do smanjenja broja zaraženih i povećanja broja vakcinisanih, Vlada će sredinom aprila ponovno razmatrati mjere što bi u nekim regijama, ukoliko bude smanjen broj zaraženih, moglo doći do ublažavanja postojećih mjera i prije kraja ovog mjeseca.