Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potvrđena 8.804 slučaja

U Italiji zabilježen novi rekord novozaraženih koronavirusom

italija

Italijanski premijer Giuseppe Conte ponovio je da Vlada ne želi nametnuti novu blokadu za cijelu državu koja bi bila pogubna za ekonomiju,

U Italiji je zabilježen novi dnevni rekord novozaraženih koronavirusom od početka pandemije, nakon što su u posljednja 24 sata potvrđena 8.804 slučaja, objavile su vlasti u četvrtak, prenosi Anadolu Agency (AA).

Također, potvrđena su 83 nova smrtna slučaja, što je dvostruko više u odnosu na srijedu, čime je ukupan broj dostigao 36.372. Broj pacijenata na jedinicama intenzivne njege takođe je porastao za 47.

Sjeverna regija Lombardije, koja je bila najviše pogođena u prvom valu zaraze, ima najveći broj dnevnih slučajeva, s više od 2.000 zaraženih. Slijedi je Piemonte sa 1.000, zajedno s Campanijom, čiji je guverner zaprijetio lokalnom blokadom regije ukoliko se nastavi trend porasta broj zaraženih.

Italijanski premijer Giuseppe Conte ponovio je da Vlada ne želi nametnuti novu blokadu za cijelu državu koja bi bila pogubna za ekonomiju, ali, rekao je da pojedine regije mogu uvesti ograničenja, koja se odnose na javni prevoz i policijski sat u noćnim satima.

Vlada je u utorak izdala novu uredbu kojom se nameću stroža ograničenja, uključujući zabrane privatnih zabava i ranije zatvaranje barova i restorana.

Prema novim mjerama, privatne zabave u zatvorenim prostorima i na otvorenom su zabranjene, ali je izdata i preporuka protiv privatnih okupljanja kod kuće s više od šest ljudi koji ne žive zajedno. Barovi i restorani moraće se zatvoriti u ponoć. Diskoteke i noćni klubovi ostaju zatvoreni. Kontaktni sportovi su takođe zabranjeni, ako ih ne organizuju udruženja koja ih mogu organizovati uz poštivanje pravila socijalnog distanciranja.

Naredba potpisana u utorak ujutru na snazi će biti 30 dana.