veliki protesti

U Izraelu je potpuni haos: Da se zaustavi Netanyahuovo “ludilo” sazvan “historijski” štrajk

FsOPZBvWcAYVNqe

Štrajk će započeti ako premijer Benjamin Netanyahu ne objavi da odustaje od planirane reforme, saopćila je sindikalna organizacija

Izraelska krovna sindikalna organizacija Histadrut pozvala je u ponedjeljak na opći štrajk u jeku masovnih protesti protiv reforme pravosuđa.

Štrajk pogađa letove iz međunarodne zračne luke Ben Gurion blizu Tel Aviva i brojne druge sektore.

“Naredio sam trenutnu obustavu polijetanja iz zračne luke”, rekao je Pinchas Idan, predsjednik radničkog sindikata u zračnoj luci Ben Gurion.

Očekuje se da će deseci tisuća putnika biti pogođeni izmjenama rasporeda letenja.

Histadrut je ranije pozvao na “historijski” štrajk radnika kako bi se zaustavilo “ludilo” vladine kontroverzne reforme pravosuđa.

Štrajk će započeti ako premijer Benjamin Netanyahu ne objavi da odustaje od planirane reforme, saopćila je sindikalna organizacija.

Izraelski mediji u međuvremenu su izvijestili da Netanyahu planira danas komentirati kontroverznu reformu pravosuđa.

Ali nakon izvještaja da njegovoj nacionalističko-vjerskoj koaliciji prijeti raspad, izraelske televizijske postaje javile su da je njegova izjava odgođena.

Rano jutros u Knesetu oporbeni zastupnici napali su Simchu Rothmana, predsjednika odbora koji je vodio prijedlog zakona, uz povike “Sramota! Sramota!” i optužbe koje uspoređuju prijedlog zakona s militantnim skupinama koje žele uništenje Izraela.

“Ovo je neprijateljsko preuzimanje države Izrael. Nema potrebe za Hamasom, nema potrebe za Hezbollahom”, čulo se kako je jedan zastupnik rekao Rothmanu nakon što je odbor za ustav odobrio ključni prijedlog zakona za ratifikaciju.

Netanyahu može zamrznuti reforme koje su izazvale masovne ulične prosvjede, ali taj potez bi mogao dovesti do velikih protesta u njegovoj desničarskoj koaliciji.