portugal

U januaru su bili najveće žarište u Evropi, jučer su otvorili kafiće, tržnice, fitnes centre, muzeje…

portugal (1)

Dok se u drugim evropskim zemljama, poput Francuske, Njemačke i Italije, ovih dana se pooštrava zaključavanje, portugalska vlada uspjela je u petak dati zeleno svjetlo za drugu fazu ublažavanja. Za 14 dana situacija će se ponovo razmatrati

Mnogi govore o “čudu”. Naime, u januru je Portugal imao najveći broj zaraženih koronom na svijetu, kada je broj stanovnika. A, danas je tamo situacija dobra kao gotovo nigdje drugo u Evropi.

Ovih dana dodatno su ubaližili mjere koje su bile na snazi.

Od početka ove sedmice ugostiteljski objekti poput pubova, kafića i restorana prvi put nakon dva i po mjeseca mogu ponovno ugostiti goste. Muzeji i galerije, trgovine s prodajnim prostorom ne većim od 200 kvadratnmih metara, ulične tržnice i fitnes centri, kao i drugi sportski sadržaji poput tenisa i golf terena, također mogu raditi uz pridržavanje propisanih uslova. Nastava u učionici ponovno je dostupna.

Portugalci su ukidanje mjera dočekali s uzbuđenjem i pohrlili su na ulice na proljetnim temperaturama od oko 20 stepeni.

Naročito su se teretane i terase napunile u glavnom gradu Lisabonu.

Dok se u drugim evropskim zemljama, poput Francuske, Njemačke i Italije, ovih dana se pooštrava zaključavanje, portugalska vlada uspjela je u petak dati zeleno svjetlo za drugu fazu ublažavanja. Za 14 dana situacija će se ponovo razmatrati.

Uz novo ublažavanje mjera, otprilike 10,3 miliona građana Portugala može ponovno napustiti svoju stambenu četvrt bez potrebe davanja “valjanog razloga”.

Sada ugostiteljski objekti mogu posluživati ​​svoje goste samo na otvorenom, i to samo do 22.30 sati radnim danom i do 13 sati vikendom i državnim praznicima. Za svakim stolom smiju sjediti najviše četiri osobe. Državna granica sa Španijom i dalje je zatvorena.

U januaru je Portugal imao najveći broj zaraza na svijetu u pogledu broja stanovnika. Klinike su pucale po šavovima, a pacijenti s Covidom morali su se liječiti i u uskim hodnicima. Mediji su izvještavali o pacijentima koji su morali provesti cijelu noć u kolima hitne pomoći. Predsjednik portugalskog liječničkog udruženja ANMSP Ricardo Mexia opisao je tada situaciju “apsolutno dramatičnom”.

No, strogo zaključavanje koje je počelo 13. januara, s ograničenjima izlazaka i prisilnim zatvaranjem, očito je urodilo plodom.

Prema najnovijim podacima agencije EU ECDC, samo je 60,25 ljudi na 100.000 stanovnika zaraženo virusom u roku od 14 dana. To Portugal čini jednom od najboljih među 30 obuhvaćenih zemalja. Primjerice, posljednja 14-dnevna incidenca u Njemačkoj bila je 137 zaraženih na 100.000 stanovnmika. U januaru je ta vrijednost u Portugalu bila znatno veća – čak 1.600. Broj pacijenata s Covidom na odjelima za intenzivnu njegu sada se smanjio s oko 1.000 na samo 117.