protivljenje mobilizaciji

U jednom uredu za regrutaciju pucnjava i ranjavnje, u drugom izazvan požar

pucnjava

Nekoliko vojnih ureda napadnuto je otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin prošle srijede proglasio djelomičnu mobilizaciju

Naoružani napadač priveden je nakon što je u ponedjeljak otvorio vatru na vojni ured za regrutaciju u ruskoj regiji Irkutsk, rekao je lokalni guverner.

Naoružani napadač, koji se na videu objavljenom na društvenim mrežama vidi kako se policijskim službenicima identificira kao 25-godišnji Ruslan Zinin, otvorio je vatru na vojnu službu u gradu Ust-Ilimsku. Zasebna snimka pucnjave prikazuje ga kako ispaljuje najmanje jedan hitac unutar vojnog ureda za regrutaciju, javlja Reuters.

Reuters nije uspio provjeriti video snimke.

Guverner regije Irkutsk Igor Kobzev napisao je na Telegramu da je voditelj ureda za regrutaciju u bolnici u kritičnom stanju, te da će napadač koji je priveden biti kažnjen.

Nekoliko vojnih ureda napadnuto je otkako je ruski predsjednik Vladimir Putin prošle srijede proglasio djelimičnu mobilizaciju.

Demonstracije protiv mobilizacije održane su tokom vikenda u Dagestanu i Jakutiji.

Anton Geraščenko, savjetnik ukrajinskog ministarstva unutarnjih poslova, objavio je snimku za koju kaže da je nastala u Volgogradu.

“Centri za mobilizaciju u Rusiji nastavljaju gorjeti. 35-godišnjak je počeo bacati Molotovljeve koktele na ured za regrutaciju”, piše Geraščenko. Naime, kako se pretpostavlja, većina dokumenata o regrutima u Rusiji još je uvijek na papiru.