Globus

ohrabrujuće vijesti

U Kantonu Sarajevo četvrti dan više oporavljenih od novozaraženih virusom korona

19/11/2020

Na bolničkom liječenju nalazi se 389 oboljelih osoba, od kojih je 299 hospitaliziranih na klinikama i Izlolatoriju Podhrastovi Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo, a 90 u Općoj bolnici

Četvrti dan za redom u Kantonu Sarajevo potvrđeno je više oporavljenih od COVID-19 infekcije, od broja novozaraženih virusom korona.

U skladu s tim, registrovano je 240 novih slučajeva zaraze virusom korona, nakon laboratorijske analize 1.009 uzoraka, ali i 551 oporavljena osoba od te zarazne infekcije.

Radi se o uzorcima prikupljenim od 15. do 18. novembra, a rezultati njihove analize dostavljeni su Zavodu za javno zdravstvo KS u protekla 24 sata.

Porodičnim klasterima ili kontaktima oboljelih od ranije pripada 158 novozaraženih osoba odnosno 65,83 posto i u samoizolaciji su od ranije.

Trenutno je u Kantonu Sarajevo aktivno još 5.196 slučajeva zaraze virusom korona.

Na bolničkom liječenju nalazi se 389 oboljelih osoba, od kojih je 299 hospitaliziranih na klinikama i Izlolatoriju Podhrastovi Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo, a 90 u Općoj bolnici.

Tri pacijenta koristi mehaničku potporu respiratora pri disanju.

U protekla 24 sata, sa tog bolničkog liječenja otpušteno je 18 osoba.

Osam pacijenata je nažalost preminulo, tokom jučerašnjeg dana. Tako je ukupan broj umrlih povećan na 202 osobe. U samoizolaciji se trenutno nalazi 6.628 osoba u Kantonu Sarajevo.

– Da bi smanjili opasnost zaraze virusom korona, osim pravilnog nošenja maske, vrlo je bitno držati fizički razmak, često i temeljito prati i dezinficirati ruke te izbjegavati dodirivanje očiju, usta i nosa – ponavljaju i ponovno poručuju stanovništvu KS iz Zavoda za javno zdravstvo KS, saopćila je Služba za protokol i press KS.

Sve preporuke i smjernice u okviru ponašanja za vrijeme pandemije dostupno je na web stranici www.zzjzks.ba.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.