Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ukrajina

U Kijevu stanovništvu dijele tablete joda, Amerikanci kažu da nema znakova da će Putin baciti nuklearku

biden yt

Ipak, Sjedinjene Države saopćile su danas da nema naznaka da se Rusija sprema upotrijebiti nuklearno oružje, izvijestio je Reuters, uprkos ranijim izjavama ruskog predsjednika Vladimira Putina

U evakuacijskim centrima u Kijevu distribuiraju se tablete joda radi eventualnog nuklearnog udara na glavni grad, objavilo je gradsko vijeće, javlja britanski Telegraph.

Gradske vlasti su u saopćenju rekle da će tablete biti podijeljene stanovnicima područja potencijalno obuhvaćenih nuklearnim zračenjem.

Tablete s kalijevim jodom mogu pomoći u blokiranju apsorpcije štetnog zračenja ako se uzmu neposredno prije ili neposredno nakon izlaganja nuklearnom zračenju.

Ukrajina se odlučila na ovaj korak nakon što je Kremlj u utorak poručio da “ne želi učestvovati u nuklearnoj retorici koju je Zapad proširio”, nakon medijskog izvještavanja da je Rusija pokazala spremnost da upotrijebi nuklearno oružje u sukobu s Ukrajinom.

Ranije je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da će “upotrijebiti sva sredstva koja su mu na raspolaganju” da dobije rat.

Ta izjava je došla u trenutku kada su se ruske kopnene snage povlačile pred ukrajinskim protunapadom kod grada Limana.

Ipak, Sjedinjene Države saopćile su danas da nema naznaka da se Rusija sprema upotrijebiti nuklearno oružje, izvijestio je Reuters, uprkos ranijim izjavama ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Tajnica za medije Bijele kuće Karine Jean-Pierre izjavila je tokom brifinga da uprkos “zveckanju nuklearnim oružjem, nema znakova da Rusija stvarno planira upotrijebiti takvo oružje”.

“Bilo kakvo nuklearno oružje ili zveckanje nuklearnim oružjem ovdje shvatamo vrlo ozbiljno, ali želim reći da nismo vidjeli ništa što bi nas nagnalo da promijenimo svoju stratešku nuklearnu poziciju, niti imamo ikakve naznake da se Rusija sprema neizbježno upotrijebiti nuklearno oružje”, rekla je Jean-Pierre novinarima.