Ostrvo Ischia

U klizištu u Italiji poginulo najmanje sedam osoba, među njima beba i dvoje djece

ischia italija kliziste ss

Nanosi blata, krhotina i kamenja spustili su se u subotu s najviše planine na ostrvu i obrušili se na kuće i puteve u i oko grada Casamicciola Terme

Najmanje sedam osoba, uključujući novorođenu bebu i dvoje djece, izgubili su živote na južnom italijanskom ostrvu Ischia nakon što je klizište izazvano jakom kišom opustošilo ovaj gradić, rekao je lokalni zvaničnik, prenosi Reuters.

Pet osoba se i dalje vodi kao nestali, rekao je prefekt Napulja Claudio Palomba na konferenciji za novinare.

Desetine radnika hitne pomoć prebačeni su na ostrvo dok su ronioci spasioci pretraživali vode uz obalu, rekao je on.

Nanosi blata, krhotina i kamenja spustili su se u subotu s najviše planine na ostrvu i obrušili se na kuće i puteve u i oko grada Casamicciola Terme.

Fotografije i video snimci iz zraka prikazuju zgrade uništene od klizišta i nekoliko automobila koje je jedan stanovnik opisao kao “vodopad vode i blata”.

Gusto naseljeno, Ischia je vulkansko ostrvo koje se nalazi oko 30 km od Napulja. Privlači posjetitelje svojim termama i slikovitom obalom.

Epizode obilnih padavina postaju sve češće i intenzivnije u svjetlu klimatskih promjena, kažu stručnjaci, što pogoršava hidrogeološke rizike u mnogim dijelovima Italije.

Statistike pokazuju da Ischia ima veliki broj kuća koje su izgrađene nelegalno, što stanovnike dovodi u trajnu opasnost od poplava i zemljotresa – koji su često pogađali ovo brdovito ostrvo proteklih godina.

Kobno klizište ponovo je izazvalo političke kontroverze oko oprosta za nezakonite gradnje koji su izdati u posljednjih nekoliko decenija i manjka volje političara da se pozabave tim problemom.