Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ubistvo braće bitići

U Kongresu SAD-a usvojena rezolucija 32, jasna poruka Srbiji

guri_general

U odluci Predstavničkog doma, između ostalog, navodi se i ime Gorana Radosavljevića Gurija, koji je u vrijeme zločina bio komandant srpske Žandarmerije

„Nisam zabrinut“, izjavio je Goran Radosavljević Guri za Radio Slobodna Evropa (RSE) povodom odluke Predstavničkog doma Kongresa Sjedinjenih Američkih Država da po prvi usvoji rezoluciju, kojom od Srbije zahtjeva da riješi slučaj ubistva trojice braće, američkih državljana, Bitići – Ilija, Agrona i Mehmeta iz 1999. godine.

„I ranije su usvajali te rezolucije. Umoran sam od komentarisanja“, rekao je Radosavljević u nekoliko kratkih odgovora.

U odluci Predstavničkog doma, između ostalog, navodi se da Radosavljević koji je bio komandant policijske jedinice Žandarmerija u vrijeme kada su, kako se pretpostavlja, njeni pripadnici počinili zločin nad braćom Bitići, radi kao konsultant jedne firme u Beogradu, a takođe je i visoko pozicionirani član vladajuće Srpske napredne stranke (SNS), čiji je predsjednik ujedno i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Radosavljević za RSE, međutim, odbacuje medijske natpise i kaže da je samo član SNS, te da ne namjerava da napusti tu partiju.

„Čist sam i nemam razloga da se plašim. Nikada se nisam plašio“, ponavlja Radosavljević.

>>>>> Srbija 20 godina čeka da Amerikanci zaborave braću Bitići, ali…

Takođe, kaže da je spreman da se odazove na svaki poziv srpskog pravosuđa.

„Uvijek sam spreman da se odazovem na poziv pravosudnih organa u Srbiji. Pravosudni organi rade svoj posao, FBI (Federalni istražni biro SAD) je radio svoj posao“, rekao je Radosavljević.

Predstavnički dom Kongresa SAD u punom sastavu po prvi put je jednoglasno usvojio rezoluciju, kojom se od Srbije zahtjeva da riješi slučaj ubistva trojice braće Bitići – Ilija, Agrona i Mehmeta.

Rezoluciju broj 32, koju sada treba da usvoji Senat, u aprilu ove godine ponovo je podnio kongresmen Li Zeldin iz Njujorka, a usvojio ju je Odbor za spoljnu politiku Predstavničkog doma 17. jula, javlja Glas Amerike.

U dokumentu se navodi da od napretka u rješavanju tog slučaja treba da zavisi razvitak odnosa Sjedinjenih Država i Srbije.

“Neprihvatljivo je da nijedna osoba nikada nije proglašena krivom za ubistvo braće Bitići ili bilo kojih drugih zločina povezanih sa njihovom smrću i da se niko ne suočava sa optužbama za te zločine”, navodi se, između ostalog, u rezoluciji.

Srbija bi, prema rezoluciji, rješenje tog ubistva trebalo da postavi kao prioritet za istragu i krivično gonjenje onih za koje vjeruju da su odgovorni za taj zločin.

“Vlada Srbije i njena relevantna ministarstva i kancelarije, uključujući i Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, trebalo bi da postave kao prioritet istragu i krivično gonjenje zvaničnika za koje se vjeruje da su odgovorni za te smrti”, ukazuje se u tekstu dokumenta.