Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Den Haag

U Međunarodnom sudu pravde ročište o invaziji Rusije na Ukrajinu

sud haag

Kijev je podnio zahtjev za hitnim ročištem u Međunarodnom sudu pravde (ICJ) 27. februara, navodeći da je Rusija nelegalno opravdala svoj rat lažno optužujući Ukrajinu da provodi genocid u regijama Donjeck i Lugansk

Ukrajina će se suočiti s Rusijom u najvišem sudu UN-a u ponedjeljak, dok je Kijev tražio od sudija u Den Haagu da narede Moskvi da odmah zaustavi svoju invaziju.

Kijev je podnio zahtjev za hitnim ročištem u Međunarodnom sudu pravde (ICJ) 27. februara, navodeći da je Rusija nelegalno opravdala svoj rat lažno optužujući Ukrajinu da provodi genocid u regijama Donjeck i Lugansk.

Ukrajina navodi da Rusija planira “akte genocida” u ofanzivi koju je pokrenuo predsjednik Vladimir Putin 24. februara.

Kijev je zatražio od suda da poduzme provizorne mjere naređujući Rusiji da “odmah prekine sve vojne operacije”, čekajući objavu pune presude za koju bi mogle potrajati godine.

– Ukrajina kategorički negira da je bilo kakav čin genocida počinjen – navodi se u peticiji Kijeva sudu.

– Rusija je potom ekspresno pokrenula svoju “specijalnu vojnu operaciju” – zapravo brutalnu invaziju na Ukrajinu punog obima – na temelju te apsurdne laži – dodaje se u peticiji.

U neuobičajenom potezu, predsjednica ICJ Joan Donoghue obavila je “hitnu komunikaciju” s Rusijom 1. marta, tražeći od nje da “djeluje na takav način” da bi svako drugo naređenje brzo trebalo stupiti na snagu.

Dvodnevno ročište u Palati mira ICJ započet će izlaganjem ukrajinske strane u ponedjeljak u 09. 00 sati po lokalnom vremenu. Predviđeno je da Rusija odgovori u utorak.

ICJ se već bavio sporenjem između dvije zemlje koje datira od ruske aneksije Krima u 2014. i podrške proruskim pobunjenicima u Dojnecku i Lugansku.

Kijev sada, međutim, tvrdi da “Rusija lažno navodi da su akti genocida počinjeni u Lugansku i Donjecku” kao opravdanje za invaziju.

– Ruske laži tim više su očiglednije i ironičnije jer izgleda da Rusija planira akte genocida u Ukrajini – navodi se u peticiji Kijeva.

Ročište u ICJ odvojeno je istrage koju je pokrenuo Međunarodni krivični sud (ICC), drugi tribunal koji također ima sjedište u Den Haagu.

Glavni tužilac ICC Karim Khan u srijedu je objavio da pokreće istragu navodnih ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti počinjenih u Ukrajini od početka ruske invazije, prenosi AFP.