Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Meksiku nemaju gdje s leševima, ostavljaju ih u kamionima (VIDEO)

prikolica_meksiko

Smrad iz prikolice-hladnjače u kojoj se nalazi stotinjak ljudskih leševa razljutio je stanovnike grada Guadalajare, glavnog grada države Jalisco u Meksiku, javlja BBC.

Vlasti su u ponedjeljak saopštile kako su stanovnici sami pokušali premjestiti kontejner koji se koristio za pohranu umrlih zbog nedostatka mjesta u gradskim mrtvačnicama.

„U našem komšiluku ima puno djece… Svi bismo se mogli razboljeti“, rekao je stanovnik José Luis Tovar.

Lokalne vlasti imaju problema s dugotrajnim rješenjem za preminule osobe čija je smrt na bilo koji način povezana s nekim oblikom nasilja jer meksički zakoni u tom slučaju ne dopuštaju kremiranje, objašnjava BBC.

„Nedostaje nam grobnih mjesta i nemamo gdje pokopati preminule“, rekao je voditelj jedinice za sudsku istragu države Jalisco, Luis Octavio Cotero.

Najprije se prikolica-hladnjača s umrlima nalazila u skladištu u četvrti Duraznera, u okolici grada Guadalajare, ali premještena je jer su se stanovnici žalili na ogroman broj muha i veliki smrad. Nakon toga, vlasti su je premjestile na prazno zemljište u predgrađu Tlajomulca de Zúñiga, ali su i stanovnici tog područja počeli prosvjedovati tokom vikenda, piše BBC.

Meksiko je posljednih godina stekao crnu reputaciju u svijetu zbog izrazito visokih razina nasilja koja su povezana s kriminalom. Više od 200.000 ljudi ubijeno je ili su nestali od decembra 2006. godine, kada je vlada Meksika proglasila rat protiv organiziranog kriminala, dodaje BBC.