Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Milanu od ponedjeljka ograničena vožnja privatnih automobila

milano smog

Vlasti u Milanu od naredne sedmice uvest će ograničenja vožnje kako bi se borili protiv onečišćenja zraka i smanjili zagađenost ispod opasnog nivoa, prenosi Anadolu Agency (AA).

Gradske vlasti su najavile da će od 28. 29. i 30. decembra biti obustavljen saobraćaj za privatne automobile, uključujući motocikle, i to u periodu od 10 do 16 sati.

Najavljeno je da će biti ponuđena takozvana antismog karta, koja bi stanovnicima i posjetiteljima Milana omogućila cjelodnevno korištenje gradskog prevoza za 1,5 euro.

Nedostatak kišnih padavina doveo je do porasta nivoa zagađenosti zraka u posljednjih nekoliko sedmica u drugom po veličini gradu Italije.

Povodom toga uprava sjeverne italijanske regije Lombardija, čiji je Milano glavni grad, zatražila je od lokalnih vlasti da otkažu tradicionalni novogodišnji vatromet kako bi spriječili pogoršanje stanja u gradu.

Također, u Rimu su gradske vlasti već nekoliko puta uvele alternativno korištenje automobila prema sistemu par-nepar. Kako prenose italijanski mediji, u Rimu se nadaju se da će školski praznici do kraja godine omogućiti poboljšanje stanja, ali ne isključuju mogućnost potpune obustave saobraćaja.