U napadima u Španiji nema nastradalih bh. državljana, ali ima iz regiona

barcelona

Prema dosad prikupljenim informacijama, u jučerašnjem terorističkom napadu u Barseloni te napadu koji se sinoć desio u priobalnom španskom gradu Cambrilsu nije bilo povrijeđenih niti nastradalih bh. državljana – potvrđeno je Feni iz Ministarstva vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (MVPBiH).

Glasnogovornik MVPBiH Nebojša Regoje kaže da, budući da su manje-više dosad kompletirani podaci o nastradalim u ovim napadima, nije za očekivati da će među nastradalim i povrijeđenim biti državljana BiH.

– Španska agencija za civilnu zaštitu danas je izdala saopćenje u kojem se navodi da su poginuli i ranjeni iz 18 država, među kojima nije BiH – istaknuo je Regoje.

Španija se suočila s terorističkim napadima na nekoliko lokacija. Prvi napad u Barseloni dogodio se jučer oko 17.00 u centru Barselone. Osam sati kasnije došlo je do novog pokušaja napada, 120 km južno od Barselone u Cambrilsu. Oba napada izvršena su na isti način – kombi, odnosno automobil, zaletio se u pješake, kada je u Barseloni stradalo 13 ljudi, a oko 100 ih je bilo ranjeno, dok je u Cambrilsu povrijeđeno sedmero.

U terorističkom napadu u Cambrilsu policija je brzo reagirala usmrtivši četvoricu napadača u trenutku kada su pokušali izaći iz vozila, jednog su ranili, ali je i on kasnije podlegao povredama.

Povrijeđeni državljani Makedonije i Srbije

Makedonski državljanin povrijeđen je u napadu u Barceloni ali nije u životnoj opasnosti i pod njegom je španskih medicinskih službi, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije.

Predstavnik makedonske Ambasade tokom noći posjetio je bolnicu u kojoj se nalazi povrijeđeni državljanin te zemlje, dodaje se u saopštenju.

U terorističkom napadu i jedna državljanka Srbije zadobila je povrede u vidu posjekotina i nakon pružene medicinske pomoći puštena je iz bolnice, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Predstavnici jednog broja turističkih agencija iz Srbije obavijestili su Ambasadu Srbije u Madridu da su bezbijedni srpski turisti koji su u organizaciji tih agencija u toku jučerašnjeg dana bili u posjeti Barceloni.

Ambasada je u direktnom kontaktu sa nadležnim organima Španije i očekuje zvaničnu informaciju da li među nastradalima ima još državljana Srbije, saopšteno je iz Ministarstva.