Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U napadu na bolnicu poginulo devet članova organizacije “Ljekari bez granica”

kuduz napad afganistan bolnica

U zračnom napadu na bolnicu u gradu Kunduzu, na sjeveru Afganistana poginulo je devet osoba, među kojima se nalaze i članovi Međunarodne humanitarne organizacije “Ljekari bez granica”, javlja Anadolu Agency (AA).

Sukobi i dalje traju na području Kunduza, a bombardovana je i bolnica u kojoj su medicinsku pomoć pružali članovi spomenute organizacije. Navode da je život izgubilo devet članova Organizacije koji rade u bolnici, a da je teže povrijeđeno 37 osoba od kojih je 19 članova “Ljekara bez granica”.

Osobe koje se nalaze u teškom zdravstvenom stanju su prebačene u grad Pul-i Humri, koji se nalazi dva sata udaljenosti od Kunduza. Veliki broj pacijenata koji su se liječili u bolnici se vodi kao nestalo.

Glasnogovornik američkih snaga u Afganistanu pukovnik Brian Tribus kazao je da postoji mogućnost da su njihove snage greškom bombardovale bolnicu te da će ovaj slučaj biti istražen.

Napominje da su američki borbeni avioni, u vrijeme napada na bolnicu, izvodili zračne napade na “neprijateljske položaje” na tom području.

Napad su osudili “Ljekari bez granica”, a napominju da su kordinati bolnice dostavljeni i američkim i afganistanskim snagama. Poručuje da ova međunarodna organizacija očekuje objašnjenje o razlozima i načinu izvođenja ovog napada te zatražili da se što prije pronađu odgovorni.

Očevici ističu da bi broj mrtvih i povrijeđenih mogao biti povećan te da je nakon napada izbio i požar na zgradi i moguće je da je život izgubio veliki broj pacijenata i medicinskog osoblja.

U bolnici se u vrijeme napada nalazilo 105 pacijenata. Talibani navode da se u bolnici u vrijeme napada nisu nalazili njiihovi članovi, te da su napad izveli američki avioni.

Napad je izveden sinoć u dva sata poslije ponoći i trajao je oko pola sata. Američka ambasada u Kabulu izrazila je saučešće porodicama poginulih u napadu.