Globus

pandemija

U Njemačkoj novi crni rekord novozaraženih i preminulih u jednom danu

13/11/2020

Berlin, Bremen, Hesse, North Rhine-Westphalia i Bavaria su regioni najviše pogođeni ovim virusom

U Njemačkoj je danas registrovano 23.542 slučaja zaraze i još 218 preminulih od posljedica koronavirusa, što je najveći porast i novozaraženih i preminulih u jednom danu od početka pandemije u toj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Uprkos tome što je uvedeno djelimično “zaključavanje” te zemlje 2. novembra, nedjeljni prosek novozaraženih ostao je iznad 18.500 slučajeva zaraze.

Berlin, Bremen, Hesse, North Rhine-Westphalia i Bavaria su regioni najviše pogođeni ovim virusom.

“Porast brojeva je uzrokovan sve širim prenosom virusa, s brojnim klasterima u domaćinstvima, ali i u ustanovama u kojima borave zajednice, staračkim i domovima za trajnu njegu, kao i poslovnim okupljanjima ili tokom vjerskih događaja”, naveo je Institut Robert Koch (RKI) u poslednjem izveštaju.

Broj pacijenata obolelih od koronavirusa koji se nalaze na intenzivnoj njezi je skoro udvostručen u prethodne dvije nedjelje.

Jučer je na intenzivnoj njezi bilo 3.186 pacijenata, od čega skoro polovina na respiratorima, pokazali su podaci DIVI Asocijacije za hitnu medicinu.

Njemačka je peta zemlja u Evropi po pogođenosti koronavirusom, odmah posle Francuske, Španije, Ujedinjenog Kraljevstva i Italije.

U toj državi, do sada je ukupno registrovano 751.095 slučajeva zaraze s najmanje 12.200 preminulih.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.