Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pandemija

U Njemačkoj padaju rekordi: Nikad veći broj novozaraženih

Mask requirement in public transport.
Mask requirement in public transport. Munich S-Bahn. On the platform, passengers with face masks and masks get into a train - all wearing masks. Mouth and nose protection, face mask, mask, OEPNV, public transport, local transport, MVG, metro.

Institut Robert Koch (RKI), državna agencija za kontrolu bolesti, potvrdio je nova 112.323 slučaja zaraze COVID-om 19 u posljednja 24 sata i 239 smrtnih slučajeva povezanih s virusom

Njemačka je u srijedu prijavila više od 110.000 slučajeva koronavirusa u jednom danu, što je novi rekord od početka pandemije, prenosi Anadolu Agency (AA).

Institut Robert Koch (RKI), državna agencija za kontrolu bolesti, potvrdio je nova 112.323 slučaja zaraze COVID-om 19 u posljednja 24 sata i 239 smrtnih slučajeva povezanih s virusom.

Vrlo zarazna varijanta omikron glavni je uzrok novog porasta broja zaraženih. Prema najnovijem sedmičnom izvještaju RKI-ja, ova varijanta čini najmanje 73 posto novih infekcija u zemlji.

Uprkos porastu broja zaraženih koronavirusom, većina zaraženih je imala blažu kliničku sliku i nije zahtijevala hospitalizaciju.

Stopa hospitalizacije u Njemačkoj je u utorak iznosila 3,17 na 100.000 stanovnika, što je mnogo niže od brojki viđenih u prethodnim talasima pandemije.

Broj pacijenata oboljelih od COVID-19 u jedinicama intenzivne njege (ICU) nastavio je da opada ove sedmice. U utorak je bilo popunjeno 2.744 kreveta na intenzivnoj njezi, a slobodno oko 3.600.

Međutim, službenici javnog zdravstva upozoravaju da se omikron širi znatno brže od prethodnih varijanti i da bi mogao preplaviti zdravstveni sistem ako slučajevi nastave dramatično rasti u narednim danima.

Njemačka vlada je pojačala svoju kampanju vakcinacije i planira da daje dopunske vakcine svima koji ispunjavaju uslove. Prema zvaničnim podacima, oko 72,8 posto stanovništva je u potpunosti vakcinisano protiv COVID-19, a skoro 47,6 posto njih je primilo treću dozu.

Stručnjaci kažu da su dopunske vakcine neophodne protiv varijante omikrona, jer vremenom imunitet od početnih doza počinje da slabi.