Globus

U proteklih sedam dana

U Njemačkoj udvostručen broj hospitalizovanih zaraženih pacijenata

16/10/2020

Dobro finansirani njemački zdravstveni sistem pomogao je zemlji da zadrži stopu smrtnosti od COVID-19 znatno ispod nivoa u ostalim velikim evropskim zemljama

Njemački savez bolnica (DKG) objavio je da se broj osoba hospitalizovanih sa COVID-19 u zemlji udvostručio u proteklih sedam dana.

Gerald Gass, predsjednik DKG-a kazao je da je prvi talas pokazao da je potrebno oko 14 dana da se porast broja zaraženih osjeti u bolnicama. Dodao je da će broj pacijenata koji su na intenzivnoj njezi, prema sadašnjim stopama, vjerovatno preći 2.000 do novembra.

Dobro finansirani njemački zdravstveni sistem pomogao je zemlji da zadrži stopu smrtnosti od COVID-19 znatno ispod nivoa u ostalim velikim evropskim zemljama, prenosi AP.

Tokom prvog talasa epidemije koronavirusa u proljeće, Njemačka je primila na desetine pacijenata iz Francuske, Italije, Španije i Holandije, jer su njihove bolnice bile pred kolapsom u nastojanju da hospitalizuju teško bolesne pacijente.

Bavarski guverner Markus Soeder kaže da je njegova država dobila zahtjev za liječenje pacijenata iz susjedne Češke, gdje je posljednjih dana broj slučajeva znatno povećan.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.