Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U subotu

U Njemačkoj uhapšen 21-godišnjak koji je prijetio napadom na muslimane

policija njem (1)

Istraga je do sada ukazala da je osumnjičeni dugo vremena razmatrao izvođenje napada kako bi privukao pažnju svjetskih medija

Muškarac je uhapšen u Njemačkoj nakon što je navodno prijetio napadom na muslimane, pozivajući se na primjer čovjeka koji je napao džamije na Novom Zelandu prošle godine, saopćio je u ponedjeljak ured tužioca.

Dvadesetjednogodišnjak iz sjevernog grada Hildesheima osumnjičen je da je na intenet chatu u petak objavio namjeru da izvede napad „s velikim brojem ubijenih“, navodi u saopćenju ured tužioca u Celleu.

On je uhapšen u subotu. Istražitelji su pronašli oružje u njegovom stanu koje je očigledno nabavio kako bi izveo napad i “štiva s radikalno desničarskim sadržajima“, saopćio je ured tužioca. Ime osumnjičenog nije objavljeno.

Sudac je u ponedjeljak naredio njegovo zadržavanje u pritvoru pod sumnjom da je kršio javni red i mir prijeteći krivičnim djelima i finansirajući terorizam, te zbog posjedovanja naoružanja.

Istraga je do sada ukazala da je osumnjičeni dugo vremena razmatrao izvođenje napada kako bi privukao pažnju svjetskih medija, navodi se u saopćenju ureda tužioca.

Tužilaštvo je saopćilo da je on u chatu pomenuo čovjeka koji je napao dvije džamije u gradu Christchurch na Novom Zelandu i ubio 51 osobu u martu 2019. dodajući kako želi učiniti nešto slično. Kazao je da mu je cilj „ubijati muslimane“, navodi se u saopćenju, prenosi AP .