Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

državna izdaja

U Njemačkoj uhapšen obavještajac zbog špijunaže za Rusiju

njemacka-policija-unsplash

Policija je uhapsila osumnjičenog, njemačkog državljanina identifikovanog kao Carsten L., u srijedu u Berlinu

Njemačke vlasti saopćile su danas da su uhapsile zaposlenika svoje vanjske obavještajne službe (BND) zbog sumnje da je ove godine odao državne tajne Rusiji i time počinio izdaju.

Policija je uhapsila osumnjičenog, njemačkog državljanina identifikovanog kao Carsten L., u srijedu u Berlinu, saopćio je ured saveznog tužioca. Tužilaštvo je izjavilo da je policija također pretresla njegov stan i radno mjesto, kao i stanove još jedne osobe, prenosi Reuters.

– Optuženi je osumnjičen za državnu izdaju – rekli su savezni tužioci u saopćenju.

Oni navode da je u toku ove godine podijelio informacije do kojih je došao tokom svog rada s ruskom obavještajnom agencijom te da se radi o sadržaju koji se smatra državnom tajnom.

U odvojenom saopćenju, BND je rekao da je zaposlenik stavljen u istražni pritvor i da su izvršene pretrage u dva njegova ureda.

Njemačke vlasti upozorile su na vjerovatno pojačano rusko špijuniranje s obzirom na odnos Kremlja sa Zapadom zbog njegove invazije na Ukrajinu. Njemačka vlada protjerala je 40 ruskih “špijuna” u aprilu, prema domaćoj obavještajnoj agenciji.