Institut Robert Koch

U Njemačkoj ukupan broj slučajeva zaraze prešao milion

Berlin_koronavirus_AA (1)

Njemačka je početkom novembra zatvorila barove, restorane i objekte za zabavu i vratila ograničenja u vezi s kontaktima širom zemlje kao odgovor na rastuće infekcije

Prema podacima zdravstvenih vlasti u petak, ukupan broj slučajeva koronavirusa potvrđenih u Njemačkoj od početka pandemije prešao je milion.

Podaci za posljednja 24 sata koje je objavio Institut Robert Koch pokazali su da je zabilježeno 22.806 novih infekcija, čime ukupni broj slučajeva u Njemačkoj iznosio 1.006.394, prenosi dpa.

Broj smrtnih slučajeva povezanih s virusom povećao se za 426 što je najveći dnevni skok u Njemačkoj do sada, i iznosi ukupno 15.586.

Kancelarka Angela Merkel pozvala je u četvrtak na disciplinu i solidarnost tokom božićnih praznika nakon što su se federalna i regionalne vlade dogovorile produžiti poslovno zatvaranje i pooštriti mjere ograničenja protiv koronavirusa.

Njemačka je početkom novembra zatvorila barove, restorane i objekte za zabavu i vratila ograničenja u vezi s kontaktima širom zemlje kao odgovor na rastuće infekcije.

Merkel i 16 premijera njemački saveznih državnih složili su se produžiti ovo restrikcije do 20. decembra, istovremeno pooštravajući ograničenje privatnih okupljanja na pet osoba iz dva domaćinstva – umjesto prethodnih 10 osoba – s djecom mlađom od 14 godina koja su isključena iz pravila.

Ograničenja za kontakt trebaju biti ublažena između 23. decembra i 1.januara kako bi stanovnici Njemačke mogli slaviti tokom božićnog razdoblja. Do 10 ljudi mora imati dozvolu da se sastanu, opet s djecom koja su izuzeta iz ograničenja.

Sada je na državnim upravama da provedu ove sporazume, navodi dpa.