81.417 novh slučajeva

U Njemačkoj zabilježen najveći broj zaraženih u jednom danu od početka pandemije

U proteklom danu u Njemačkoj je od posljedica zaraze koronavirusom umrlo 316 osoba

U protekla 24 sata u Njemačkoj je potvrđeno 81.417 novih slučajeva zaraze koronavirusom, što je najveći broj novozaraženih u jednom danu od početka pandemije COVID-19 u toj zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Iz Instituta “Robert Koch“ saopćili su da je to novi rekord nakon što je prethodnog dana također potvrđeno rekordnih 80.430 slučajeva zaraze.

U proteklom danu u Njemačkoj je od posljedica zaraze koronavirusom umrlo 316 osoba.

Bremen ima najveću sedmičnu stopu incidencije sa 1.349 infekcija na 100.000 ljudi, a slijede glavni grad Berlin sa 918 slučajeva i Schleswig-Holstein sa 656 slučajeva.

Zaraznija varijanta omikrona izazvala je novi val infekcija u Njemačkoj ovog mjeseca, ali većina slučajeva je do sada bila blaga i nije zahtijevala hospitalizaciju.

Međutim, službenici javnog zdravstva upozoravaju da se jako mutirana varijanta omikrona širi brže od prethodnih varijanti te da bi već nategnuti zdravstveni sistem mogao biti preplavljen ako slučajevi nastave dramatično rasti u narednim danima.

Stopa hospitalizacije u Njemačkoj je u srijedu iznosila 3,13 na 100.000 stanovnika, što je mnogo niže od brojki viđenih u prethodnim talasima pandemije.