Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Novom Sadu odigrano kolo za Ginisa dugo pet kilometara

Veliko kolo za Ginisa 3

U Novom Sadu danas je odigrano najveće kolo na svijetu u kome je u narodnim nošnjama učestvovalo gotovo 12.000 igrača od sedam do 77 godina iz 11 država formirajući kolo dugo gotovo pet kilometara, javlja Anadolu Agency (AA).

„Veliko kolo za Ginisa“ okupilo je 280 kulturno-umjetničkih društava iz Bugarske, Makedonije, Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Mađarske, Slovenije, Italije, Njemačke, Austrije i Srbije, a šarenilo nošnji daleko je premašilo broj zemalja učesnica, jer su osim nacionalnih bile viđene i regionalne nošnje, ali i nošnje nacionalnih manjina iz zemalja koje su folkloraši predstavljali.

Veliko kolo za Ginisa 1

Prema propozicijama u kolu su mogli biti samo igrači u narodnim nošnjama, a kolo je krenulo uz taktove „Velikog bačkog kola“, nastavilo „Katankom“, a završilo „Užičkim kolom“ da bi, nakon što je organizator obavijestio da je sve proteklo po planu, uslijedio aplauz i oduševljenje kako publike, tako i učesnika.

Tako je Novi Sad postao folklorna prestonica Evrope u kome su se za ruke držali, svako u svojoj narodnoj nošnji, folkloraši iz svih republika bivše Jugoslavije, plus zemalja u okruženju formirajući „najduži lanac međusobno povezanih igrača koji se kreću po kružnoj liniji“, zbog čega je stao saobraćaj na četiri novosadska bulevara.

Veliko kolo za Ginisa 4

Na hiljade Novosađana posmatralo je najveće kolo na svijetu, a poslije obaveznog dijela, i ljudi bez narodnih nošnji imali su priliku da zaigraju u ovom nesvakidašnjem Ginisovom kolu pretvarajući novosadske bulevare u veseo podijum za igru.

Organizator ove manifestacije Milan Veselinović, predsjednik udruženja „Veliko kolo“ istakao je da su godinu dana tekle pripreme za ovu manifestaciju i da se nada da će Ginisova komisija sa sjedištem u Londonu verifikovati ovaj rezultat i da će se Novi Sad naći upisan u ovu knjigu neobičnih rekorda, imajući u vidu da dosadašnji rekord za najveće kolo drži 250 folkloraša.

„Snimali smo iz vazduha putem drona, kao i velikim brojem kamera i fotoaparata sa zemlje. Sav materijal poslaćemo u London, gdje će komisija odlučiti da li smo ušli u Ginisovu knjigu rekorda ili ne“, rekao je Veselinović.

Veliko kolo za Ginisa 2

Ginisovo kolo otvorio je član Gradskog vijeća za kulturu Novog Sada Vanja Vučenović.

„Ovo je zaista jedinstven događaj koji je dugo planiran i organizovan i svi smo maksimalno pomogli da se Novi Sad upiše u Ginisovu knjigu rekorda i da kulturološki dođe na stepenicu više. Nadam se da će ovaj događaj poslužiti Novom Sadu i našim ozbiljnim namjerama da se kandidujemo za Evropsku prestonicu kulture 2021. godine“, kazao je Vučenović.