Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Drugi talas ih profulao:

U Novom Zelandu stotinu dana nema nijednog slučaja koronavirusa

Virus Outbreak New Zealand
People sit in an outdoor restaurant area in Christchurch, New Zealand, Monday, June 8, 2020. New Zealand appears to have completely eradicated the coronavirus, at least for now, after health officials said Monday the last known infected person had recovered. (AP Photo/Mark Baker)

Za razliku od Novog Zelanda, virus se ponovo proširio u Australiji i Vijetnamu

Novi Zeland je saopštio da u proteklih 100 dana nije bio nijedan slučaj lokalne transmisije virusa korona i sada se smatra jednim od najbezbjednijih mjesta na planeti.

Stanovnici Novog Zelanda vratili su se normalnom životu, ali su vlasti zabrinute jer ljudi ne žele da se testiraju, ne koriste posebne aplikacije za praćenje i ignorišu čak osnovna pravila higijene.

“Sto dana bez lokalne transmisije je značajan uspjeh, ali ne možemo se opustiti”, rekao je državni zvaničnik za zdravlje Ashley Bloomfield.

On je ukazao da se u prekomorskim zemljama virus brzo proširio i ponovo pojavio tamo gdje je prethodno bio pod kontrolom.

“Moramo da budemo spremni i brzo reagujemo kako bismo takve slučajeve preduprijedili”, rekao je Bloomfield.

U Novom Zelandu trenutno su aktivna 23 slučaja infekcije i oni su izolovani, a do sada je ukupno zaraženo 1.219 ljudi.

Za razliku od Novog Zelanda, virus se ponovo proširio u Australiji i Vijetnamu.

Melbourn je ponovo bod blokadom nakon naglog povećanja broja zaraženih. Drugi talas u Melbournu pripisuje se nepoštivanju mjera karantina.

Vijetnam, u kome tri mjeseca nije zabilježen nijedan novi slučaj lokalne transmisije, sada se suočava sa novim talasom.