Meksiko

U oružanom napad na vozače relija najmanje deset mrtvih. Na njih pucali iz kamioneta

Foto: Twitter

Pucnjava se dogodila u gradu Ensenada blizu američko-meksičke granice, gdje je grupa muškaraca iz kamioneta počela pucati na vozače pored ceste

Najmanje deset osoba je ubijeno je i najmanje devet ranjeno u pucnjavi u Meksiku tokom amaterske serije relija, javlja AFP pozivajući se na izvore iz lokalnih vlasti.

Pucnjava se dogodila u gradu Ensenada blizu američko-meksičke granice, gdje je grupa muškaraca iz kamioneta počela pucati na vozače pored ceste.

Vlasti u Ensenadi saopćile su da je najmanje deset osoba ubijeno i devet ranjeno. Prebačeni su u bolnice u Ensenadi.

Tužiteljstvo savezne države Baja California, u kojoj se nalazi Ensenada, već je najavilo da će oformiti poseban istražni tim, koji će pokušati pronaći počinitelje koji su pobjegli s mjesta napada. Motiv napada još nije poznat.

Posljednjih je godina grad Ensenada više puta bio na meti nasilja povezanim s trgovinom drogom.

Donja Kalifornija smatra se državom s najviše ubistava, što vlada uglavnom pripisuje nasilju između organiziranih kriminalnih grupa ili kartela.

Od januara do aprila tamo se, prema službenim podacima, dogodilo 721 ubistvo. Donja Kalifornija i pet drugih država odgovorne su za gotovo polovinu od 9.912 ubistava u zemlji u istom razdoblju.

U nasilju u Meksiku gotovo je 400.000 mrtvih i desetak hiljada nestalih od 2006. godine, kada je vlada pokrenula kontroverznu ofanzivu protiv droge uz podršku Sjedinjenih Država i sudjelovanje meksičkih oružanih snaga, podsjeća AFP.