Globus

Crna Gora

U Podgorici sukob pristalica DPS-a i opozicije, reagovala policija

01/09/2020
Foto: RSE

Susret dvije grupe rezultirao je sukobima čiju eskalaciju su spriječile jake policijske snage

U Podgorici je kasno sinoć, 31. avgusta došlo do sukoba pristalica vlasti i opozicije, koji su slavili izbornu pobjedu. Reagovala je policija koja je spriječila dalje sukobe.

Na mjestu sukoba, u podgoričkiom Siti kvartu, bila su i kola Hitne pomoci. Policija se još nije oglasila o incidentu i ima li povrijeđenih.

Nekoliko hiljada pristalica opozicije počele su između 18 i 19 sati slavlje bakljama i vatrometom, ispred Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici, gdje je služen moleban. Nakon toga su satima uz zvuke sirena, automobilima kružili gradom. Nosili su mahom trobojke, srpske zastave, dizali tri prsta, pjevali srpske pjesme, uzvikujući parole protiv vlasti, piše Radio Slobodna Evropa.

U kafićima podgoričkog naselja Siti kvart su bile okupljene pristalice aktuelne vlasti, koje su uz crnogorske zastave i upotrebu pitotehničih sredstava pjevali crnogorske pjesme.

Susret dvije grupe rezultirao je sukobima čiju eskalaciju su spriječile jake policijske snage. Tim povodom oko ponoći oglasili su se nosioci tri opozicione izborne lista, koje su pobijedile na parlamentarnim izborima 30. avgusta.

Neposredno nakon incidenata putem Facebooka, lider koalicije Za budućnost Crne Gore, Zdravko Krivokapić pozvao je pristalice koje slave na ulicama da slavlje nastave u kućama.

“Mi ne stojimo iza bilo kakvih okupljanja, mi ne želimo nemire, ne treba iritirati bilo koga. Ostanimo mirni, staloženi, ostanimo kućama“, kazao je Krivokapić tokom uključenja na FB stranici Zdravko Krivokapić – Za budućnost Crne Gore.

“Ne smijemo dozvoliti bilo kakav izgovor odlazećem režimu da opovrgne neporecive rezultate izbora i narodnu volju”, zaključio je Krivokapić. On je naveo i da ima informacije o angažovanju plaćenih provokatora sa ciljem izazivanja incidenata.

Tokom noći, reagovao je lider koalicije Crno na bijelo Dritan Abazović, porukom da građanska Crna Gora nema alternativu:

“Svaki vid nasilja ili provokacija sa bilo čije strane, baca sjenku na izbornu pobjedu u kojoj je poražena korupcija i organizovani kriminal. Zato vas molim da se suzdržite i slavite u svojim domovima“.

Lider koalicije Mir je naša nacija, Aleksa Bečić, pozvao je građane da ne nasijedaju na provokacije a ostale političke subjekte da pozovu svoje birače na uzdržanost.

Oglasila se i vladajuća Demokrtska partija socijalsta (DPS) navodeći da su pristalice opozicije, pretežno koalicije okupljene oko Demokratskog fronta (DF), u više crnogorskih gradova, organizovali okupljanja tokom kojih se agresivno, uzvikivanjem nacionalističkih parola provociraju građani, vrijeđaju institucije, provociraju policijski funkcioneri, uništava imovina.

Korišćenjem stranih zastava, blokadom ulica pokušavaju ugroziti građanski mir u Crnoj Gori i isprovocirati na reakciju građane drugačijeg političkog opredjeljenja, saopštio je portparol DPS-a Miloš Nikolić.

Poručivši da poštuju demokratsku volju građana, ali ne huliganstvo, iz DPS-a su pozivali nadležne organe da u skladu sa svojim ustavnim dužnostima zaštite, red i mir.

„Za svaku posledicu koju ovi huligani budu proizveli, direktno ćemo tražiti krivca u redovima njihovih političkih lidera”, naveo je Nikolić.

O incidentima DPS ce obavijestiti Posmatračku misiju OEBS-a i druge međunarodne partnere.

Okupljanja pristalica opozicije, uglavnom u formi litija, organizovana su i drugim crnogorskim gradovima, Baru, Bijelom Polju, Beranama, Danilovgradu…

Komentari

Autor: Radio Slobodna Evropa

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.