Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U proteklim danima

U poplavama u Australiji stradalo 12 osoba

australija screenshot

U srijedu je australski meteorološki zavod izdao upozorenje za jaku kišu i vjetar na istočnoj obali kontinenta kao i na opasnost od izlivanja rijeka Hawkesbury i Nepean

U poplavama koje su proteklih danas pogodile Australiju stradalo je 12 ljudi, a lokalne vlasti su izdale upozorenje stanovništvu, prenosi Anadolu Agency (AA)

Novi Južni Wales je prijavio četiri smrtna slučaja u posljednja tri dana, a tijelo posljednje žrtve poplava pronađeno je u srijedu u oblasti Lismore, saopštila je australska policija.

Poplave izazvane obilnim kišama u državama Novi Južni Wales i Queensland oštetile su hiljade nekretnina od prošle sedmice, te je potopljeno nekoliko oblasti. Do sada je osam osoba preminulo u Queenslandu, a četiri u Novom Južnom Walesu.

U srijedu je australski meteorološki zavod izdao upozorenje za jaku kišu i vjetar na istočnoj obali kontinenta kao i na opasnost od izlivanja rijeka Hawkesbury i Nepean.

“Na osnovu prognoziranih padavina, velike poplave se očekuju uz rijeke Hawkesbury i Nepean od noći sa srijede na četvrtak, što će uticati na zajednice uključujući Penrith, North Richmond i Windsor,” naveo je zavod.

Također je izdato upozorenje da bi jaka kiša mogla uzrokovati vrlo intenzivne i po život opasne poplave na obali Novog Južnog Walesa.

Obilne kiše i poplave takođe su uticale na elektroenergetski sistem u mnogim oblastima i primorale vlasti da zatvore škole u pogođenim područjima, saopštila je državna služba za vanredne situacije.

Australija je područje koje je veoma pogođeno klimatskim promjenama. U toj zemlji su sve češće pojave suše, šumskih požara i poplava, kao i izbjeljivanja Velikog koralnog grebena.