U Portugalu 250 šumskih požara, na terenu više od 4.000 vatrogasaca

portugalp

Više od 4.000 vatrogasaca bori se sa 250 šumskih požara širom Portugala, koja je zatražila i pomoć od Evropske unije u savladavanju vatrene stihije koja prijeti da se proširi s obzirom na najavljene visoke temperature narednih dana.

Glasnogovornica Agencije za civilnu zašitu Patrisija Gaspar izjavila je da je u subotu u Portugalu izbilo 268 požara, što je najveći broj požara u jednom danu.

Time je oboren “rekord” od 220 požara, koliko ih je izbilo u petak.

Gaspar je istakla da vremenske prilike ne idu na ruku vatrogascima koji pokušavaju da lokalizuju požare.

– Znamo da ljudski faktor stoji iz više od 90 posto požara, bilo da je u pitanju namjerno izazivanje ili nemar. I jedno i drugo je krivično delo – kazala je ona, prenosi agencija AP.

Izuzetno suho i toplo vrijeme dovelo je do dosad najgorih požara u Portugalu početkom leta, pri čemu je 64 ljudi smrtno stradalo, a vatra se ponovo razbuktala proteklih nedjelja s pristizanjem novog talasa vrućine, navodi agencija Reuters.

Ministrica unutrašnjih poslova Konstansa Urbana de Sousa rekla je da je upućen poziv EU zbog zabrinutosti da bi visoke tempereture i jaki vjetrovi narednih dana mogli da povećaju broj požara.

Po njenim riječima, Portugal je od EU zatražio vatrogasne avione i vatrogasce, u okviru evropskog mehanizma za saradnju u borbi protiv požara.

Središnja oblast Koimbra proglasila je vanredno stanje zbog požara, kao i četiri manje opštine u tom regionu.

Prema podacima EU, više od 140.000 hektara šume izgorilo je ovog leta u Portugalu, što je najmanje tri puta više u poređenju s prosečnom štetom od požara u proteklih 10 godina.