Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

16.523 preminulih

U posljednja 24 sata u Italiji preminulo 636 osoba, usporava se broj novozaraženih

italija korona

Vlada Italije se u ponedjeljak sastala kako bi odobrila novi paket mjera koje imaju za cilj da pomognu preduzećima i investitorima

U Italiji su u ponedjeljak potvrđena 636 smrtna slučaja od posljedica zaraze novim koronavirusom, čime je ukupan broj preminulih dostigao 16.523 osoba, što je najviše na svijetu. No, istovremeno je zabilježeno i jasno usporavanje tempa novozaraženih, prenosi Anadolu Agency (AA).

Trend usporavanja zabilježen je u porastu infekcija, odnosno pad sa dvocifrenog procenta porasta u ranim fazama epidemije, što podržava nade Vlade da je dostignut vrhunac zaraze koronvirusom.

Prema podacima Civilne zaštite Italije od nedjelje broj novih infekcija porastao je za dva posto, pa je sada aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom 93.187. Radi se o najsporijem rastu broj zaraženih u proteklih nekoliko sedmica i jednom od najnižih od početka epidemije. Ukupan broj registrovanih slučajeva oboljenja COVID-19 od početka pandemije u Italiji je 132.547, a u posljednja 24 sata zaraženo je 3.599 osoba.

Broj oporavljenih se također nastavio povećavati i stigao je do broja 22.837, dok je broj pacijenata na intenzivnoj njezi treći dan zaredom opao.

Vlada Italije je u klopu borbe protiv širenja koronavirusa produžila je restriktivne mjere, kojima je zaustavljena većine proizvodnih i poslovnih aktivnosti u zemlji, barem do 13. aprila.

Premijer Giuseppe Conte više je puta rekao da će Vlada početi ublažavati mjere tek kada stručnjaci odobre takav potez, ali nije naveo određeni datum.

Vlada se u ponedjeljak sastala kako bi odobrila novi paket mjera koje imaju za cilj da pomognu preduzećima i investitorima da se nose s velikim padom zbog pandemije, zbog čeka postoji rizik da krhka italijanska ekonomija uđe u novu, bolnu recesiju.

Očekuje se da će novi hitni paket uključivati mjere kojima se odobrava nova likvidnost i bankarski krediti u vrijednosti do 400 milijardi eura za preduzeća i kompanije pogođene pandemijom.