Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U požaru stradao cijeli razred, jedan dječak ostao bez porodice

rusija

U toku je istraga uzroka ogromnog požara u Rusiji, u kojem je poginulo najmanje 64 ljudi, a većina žrtava su djeca.

Istražitelji su u ponedjeljak izjavili da protupožarni sistem u trgovačkom centru u Kemerovu nije radio, a svi hitni izlazi bili su blokirani.

– Protupožarni alarm u trgovačkom centru u Kemerovu, koji je izgorio u nedjelju, nije radio od 19. marta – objavio je ruski istražni odbor. Također su izjavili da će ispitati vlasnika centra i pritvoriti zaštitara koji je isključio alarm, prenosi Index.hr.

“Alarm nije radio od 19. marta i niko se nije bavio tim problemom”, izjavio je predsjednik istražnog odbora Aleksander Bastrikin, prenosi agencija TASS.

Dodao je da jedan od zaštitara u šoping centru “Zimska višnja” nije uključio alarm: “Ne možemo dati razumno objašnjenje, čini se da nije bio obučen”, rekao je Bastrikin.

Također je rekao da će obrada DNK žrtava možda potrajati do dvije sedmice, a potrebno je pregledati 37 tijela žrtava.

Ruske vlasti privele su četvero ljudi, uključujući dvoje zaposlenika firme koja održava protupožarni sustav šoping centra.

Iako nema službene potvrde, strahuje se da je u požaru poginulo 41 dijete, a najmlađa žrtva imala je četiri godine. Ruski mediji objavili su tragične priče žrtava požara.

Jedna od najstrašnijih snimki požara u Kemerovu prikazuje 11-godišnjeg dječaka Sergeja Moskalenka kako iskače iz zgrade. Dječak je u požaru izgubio roditelje i četverogodišnju sestru. Završio je u komi u bolnici, ali doktori su izjavili da mu se stanje malo poboljšalo.

Strahuje se da je u požaru poginuo čitav razred od osam djevojčica u dobi od 11 i 12 godina. Jedna od djevojčica, Viktoria Počankina (12), uputila je poziv svojoj tetki usred požara:

“Vrata su blokirana. Ne mogu izaći, ne mogu disati. Tetice, reci cijeloj porodici da ih volim. Reci mami da sam ju voljela…”.

Maria Moroz (13) koja se nalazila u kinu za vrijeme požara, poslala je rođaku poruku: “U vatri smo. Izgleda da je ovo zbogom od mene”. Strahuje se da je i Maria poginula.

Požar u Kemerovu je izbio u nedjelju, 25. marta, na četvrtom spratu trgovinskog centra “Zimska višnja”.

Putin o požaru

Požar u kojem su poginule 64 osobe, većinom đeca u trgovačkom i zabavnom centru na istoku Rusije, posljedica je “kriminalnog nemara”, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin prilikom posjete Kemerovu, prenosi BBC.

Putin je položio vijenac na mjesto nesreće i kritizirao “nesposobnost i nemar”.

Istražitelji su utvrdili da je protupožarni alarm bio deaktiviran, a izlazi blokirani kada je vatra zahvatila igraonicu.

Agencija Interfax prenosi da se više od 300 ljudi okupilo ispred sjedišta lokalne vlasti tražeći ostavke.

Uzrok tragičnog požara još nije potpuno utvrđen, ali istražni komitet je već pronašao velike propuste u tržnom centru.

– Šta se ovđe dešava? Nema ovđe rata niti eksplozije metana kao u rudniku. Ljudi, đeca su došli odmoriti se. Govorimo o demografiji, a ovđe izgubimo ovoliko mladih, zbog čega? Zbog kriminalnog nemara i nepažnje- rekao je Putin.

Porodicama žrtava izjavio je saučešće, a njegovo obraćanje započelo je minutom šutnje za stradale.

Požar u tržnom centru u Kemerovu izbio je u nedjelju na četvrtom spratu, na kome se nalaze kino i dječji zabavni centar i zahvatio je oko 1.600 kvadratnih metara