Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U ratnim zonama živi 250 miliona djece, stotine hiljada djece vojnika

djeca ratnici

Pariz će 21. februara biti domaćin konferencije kojom se želi upozoriti međunarodnu zajednicu na sudbinu 250 miliona djece koja žive u ratnim zonama i uputiti poziv za donacijama, najavljuje francusko ministarstvo vanjskih poslova.

Konferencija će okupiti zemlje potpisnice Pariških principa i obaveza, popisa smjernica koje bi trebalo usvojiti radi zaštite djece, koji je potpisan prije deset godina.

Prisutne će biti i brojne nevladine organizacije, kao i djeca vojnici koja će svjedočiti o svojim iskustvima.

“Uticaj sukoba na djecu teži je i raznolikiji nego ikad”, upozorio je Jean-Pierre Lacroix, dužnosnik zadužen za međunarodne organizacije pri francuskom ministarstvu vanjskih poslova, na konferenciji za novinare, prenosi Hina.

“Postoji fenomen regrutiranja djece vojnika, s visokim brojkama u nekim zemljama, više od 17.000 u Južnom Sudanu, oko 5.000 u Somaliji, više od 1.000 u Jemenu”, istaknuo je.

Konferencija će biti i prilika da se uputi poziv za donacijama.

“Potrebe iznose 3,3 milijarda dolara, od čega 1,4 milijarde je potrebna samo za Siriju “, procijenio je Sebastien Lyon, glavni direktor UNICEF-a u Francuskoj.

UNICEF na terenu radi na oslobađanju djece vojnika. Od 2000. godine “oslobođeno je oko 100.000 djece”, po podacima te organizacije, prenosi Hina.