Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi izvještaj

U ratu SAD-a protiv terorizma poginulo oko pola miliona ljudi

us-troops

Među žrtvama nalaze se pobunjenici, pripadnici lokalnih policijskih i sigurnosnih snaga, civili, kao i vojnici SAD i njihovih saveznika

U ratu SAD-a protiv terorizma u Iraku, Afganistanu i Pakistanu poginulo je oko pola miliona ljudi, navodi se u izvještaju Votson instituta za međunarodna i javna pitanja.

U izvještaju se navodi da je u Iraku, Afganistanu i Pakistanu od početka rata protiv terorizma poginulo od 480.000 do 507.000 ljudi, ali i da bi ukupan broj žrtava mogao biti još veći.

“Prema novom izvještaju, broj žrtava veći je za 110.000 od navedenog u izvještaju koji je objavljen u augustu 2016. godine”, saopšteno je iz Univerziteta Braun u okviru kojeg djeluje Votson institut.

Među žrtvama nalaze se pobunjenici, pripadnici lokalnih policijskih i sigurnosnih snaga, civili, kao i vojnici SAD i njihovih saveznika.

Autor izvještaja Neta Kraford napisala je da bi mnoge žrtve navedene kao pripadnici savezničkih i lokalnih snaga ili kao pobunjenici mogli, zapravo, biti civili.

“Možda nikada nećemo saznati kompletan broj žrtava u ovim ratovima. Na primjer, postoji mogućnost da je u ofanzivi na Mosul i druge gradove koji su bili pod kontrolom Islamske države poginulo na desetine hiljada civila, ali da njihova tijela vjerovatno nisu pronađena”, naglasila je ona.

U izvještaju se dodaje da je ubijeno od 182.272 do 204.575 civila u Iraku, 38.480 u Afganistanu i 23.372 u Pakistanu, javio je AFP.

U Iraku i Afganistanu ubijeno je gotovo 7.000 američkih vojnika.

U ukupan broj žrtava nisu uvrštene osobe koje su indirektno preminule u sukobima, usljed gubitka infrastrukture ili zaraze.

Rat protiv terorista u Afganistanu, Iraku i Pakistanu započet je nakon terorističkih napada u Americi 11. septembra 2001. godine.