Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

podaci hitnih službi

U rudarskoj nesreći u Sibiru po trenutnim procjenama poginule najmanje 52 osobe

rusija

Smrtonosna nesreća u rudniku Listvyazhskaya koji se nalazi u ruskoj sibirskoj regiji Kuzbass dogodila se rano u četvrtak. Rudnik je bio ispunjen gustim dimom nakon dojava o eksploziji jednog od ventilacijskih okna

U rudarskoj nesreći u Sibiru poginule su 52 osobe, uključujući spasioce, izvijestili su ruski mediji pozivajući se na preliminarne podatke hitnih službi.

Više od 260 rudara spašeno je iz objekta nakon dojava o eksploziji, a njih 40 je završilo u bolnici. Potvrđeno je da je 11 rudara poginulo ubrzo nakon nesreće, dok se 35 rudara smatra nestalima. Najmanje troje od šest spasilaca također je poginulo tokom spašavanja.

Kasno u četvrtak, RIA Novosti izvijestila je da se pretpostavlja da su svi nestali mrtvi, pozivajući se na izvore u hitnim službama.

Ocjenu, međutim, još nije službeno potvrdio ruski EMERCOM, a njegova press služba je za RT rekla da je sudbina 35 rudara i trojice spasilaca i dalje nepoznata.

Smrtonosna nesreća u rudniku Listvyazhskaya koji se nalazi u ruskoj sibirskoj regiji Kuzbass dogodila se rano u četvrtak. Rudnik je bio ispunjen gustim dimom nakon dojava o eksploziji jednog od ventilacijskih okna.

– Najvjerojatnije je to bila eksplozija metana – rekao je zamjenik glavnog državnog tužitelja Rusije Dmitri Demeshin.

Kriminalistička istraga o nesreći već je pokrenuta, a privedeni su direktor rudnika, njegov prvi zamjenik, ali i upravitelj radilišta, saopćio je ruski istražni odbor, prenosi Russia Today.