Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

traže njegovo oslobađanje

U Rusiji pristalice Navalnog na protestima uprkos upozorenjima vlasti (FOTO/VIDEO)

prot

Navalni je pozvao svoje pristalice da protestuju nakon što je uhapšen prošlog vikenda kada se vratio u Moskvu nakon što je bio otrovan nervnim agensom novičok

Pristalice kritičara Kremlja Alekseja Navalnog u subotu su izašle na ulice gradova na ruskom dalekom istoku kako bi tražile njegovo oslobađanje u okviru preotesta širom zemlje koje su vlasti proglasile nelegalnim i obećale su da će ih ugušiti.

Navalni je pozvao svoje pristalice da protestuju nakon što je uhapšen prošlog vikenda kada se vratio u Moskvu nakon što je bio otrovan nervnim agensom novičok. On je liječen u Njemačkoj.

Video snimci iz Vladivostoka prikazuju policajce za suzbijanje nemira kako proganjaju grupu pristalica Navalnog duž gradskih ulica, dok su demonstranti u Habarovsku prkosili temperaturama od minus 14 stepeni Celziusa i uzvikivali „Sramota““ i „“Banditi“.

Nadzorna grupa OVD-info javila je da je 48 osoba, među kojima 13 u Habarovsku, uhapšeno do sada na protestima.

Navalni, bivši advokat koji je optužio predsjednika Vladimira Putina da je naredio njegovo ubistvo, mogao bi se suočiti s višegodišnjom kaznom zatvora u krivičnim postupcima koje je on nazvao montiranim. Putin negira blo kakvu umjiešanost u to.

Pristalice Navalnog nadaju se da mogu organizovati ulične proteste protiv Kremlja uprkos zimskom vremenu i pandemiji koronavirusa kako bi izvršile pritisak na vlasti da ga oslobode.

Na društvenim mrežama objavljeni su snimci hapšenja nekih od protestanata, uz primjenu policijske sile na granici brutalnosti.

Zapad je zatražio od Moskve da ga oslobodi, izazivajući nove napetosti u ionako zategnutim odnosima s Rusijom nakon što je novi američki predsjednik Joe Biden započeo s radom svoje administracije, prenosi Reuters.