Globus

pandemija koronavirusa

U SAD-u od ponedjeljka obavezne zaštitne maske u avionima i javnom prijevozu

30/01/2021

CDC naredba stupa na snagu malo prije ponoći u ponedjeljak navečer. Odbijanje nošenja maske predstavlja kršenje saveznog zakona, koji provode Uprava za sigurnost saobraćaja i druge savezne, državne i lokalne vlasti

Putnici u avionima i javnom prijevozu od sljedeće sedmice morat će nositi maske za lice u cilju suzbijanja širenja COVID-19, objavio je američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

U saopćenju objavljenom kasno u petak navedeno je pravilo o nošenju maski bazirano na naredbi koju je 21. januara objavio predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden.

“Ovo pravilo zaštitit će Amerikance i pružiti im povjerenje da možemo ponovno sigurno putovati čak i tokom pandemije”, rekao je Marty Cetron, direktor CDC odjela za migraciju i karantin, koji je potpisao naredbu, prenosi Anadolu Agency (AA).

CDC naredba stupa na snagu malo prije ponoći u ponedjeljak navečer. Odbijanje nošenja maske predstavlja kršenje saveznog zakona, koji provode Uprava za sigurnost saobraćaja i druge savezne, državne i lokalne vlasti.

Pravilo se odnosi na putnike u avionima, vozovima, podzemnim željeznicama, autobusima, taksijima i pri zajedničkim vožnjama u drugim vozilima, a putnici moraju nositi masku koja pokriva nos i usta dok se voze i dok ulaze i izlaze iz vozila. Pravilo se odnosi i na područja čekanja kao što su aerodromi, autobuske, željezničke i stanice podzemne željeznice.

Avio kompanije i ranije su insistirale na nošenju maski i zabranile su letove za više od 2.000 putnika jer su odbili da ih nose. Sindikati stjuardesa saopćili su da će im savezno pravilo olakšati posao.

Izuzeta su djeca mlađa od dvije godine i osobe s invaliditetom za koje je nošenje maske nesigurno. Putnicima će biti dozvoljeno uklanjanje maski dok jedu ili piju.

CDC je saopćio i da maske za lice nisu dovoljno dobre, ukoliko se koriste štitnici za lice, maske s ventilima za izdah i one koje su prevelike ili na neki drugi način ne odgovaraju.

CDC je saopćio da prijevoznici mogu od putnika zatražiti negativan test na COVID-19. Razmatra se i potreba da se testiraju putnici na letovima unutar SAD-a, dok se avio industrija bori protiv zahtjeva za testiranje iz straha da će letjeti manje ljudi. Američki vazdušni promet već je smanjen za više od 60 posto u odnosu na period prije godinu dana.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.