FDA

U SAD-u odobrena vakcina Pfizer-BioNTech protiv COVID-19 za hitnu upotrebu

Prva vakcina će se primijeniti za manje od 24 sata, kazao američki predsjednik Donald Trump

Američka savezna agencija za lijekove i hranu (FDA) odobrila je u petak vakcinu Pfizer-BioNTech protiv COVID-19 za hitnu upotrebu, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Na osnovu sveukupnih naučnih dokaza dostupnih FDA, opravdano je vjerovati da vakcina Pfizer-BioNTech protiv COVID-19 može biti djelotvorna u prevenciji ove bolesti”, navedeno je iz FDA.

Reakcija je uslijedila nekoliko sati nakon izvještaja da je šef kabineta predsjednika Donalda Trumpa rekao povjereniku FDA Stephenu Hahnu da odobri vakcinu Pfizer-BioNTech do kraja dana ili da podnese ostavku na tu funkciju.

Ubrzo nakon vijesti, Trump je na Twitteru objavio video, rekavši da će vakcina biti besplatno isporučena svim Amerikancima i da će prva vakcina biti primijenjena za manje od 24 sata.

“Guverneri će odlučiti kamo će vakcine ići u njihovim državama i tko će ih prvi dobiti. Želimo da naši stariji građani, zdravstveni radnici i osobe koje prve reagiraju budu prvi u redu”, rekao je američki predsjednik.

Trump je rekao da će vakcina “brzo” smanjiti broj smrtnih slučajeva i hospitalizacija u zemlji koja je svjedočila gotovo 295.000 smrtnih slučajeva. Do sada je bolešću od januara zaraženo 15,8 miliona ljudi.

Ranije ujutro, FDA je naveo da je, nakon što je savjetodavni odbor izglasao preporuku da vakcina Pfizer dobije hitno zeleno svjetlo, obavijestio proizvođača “da će brzo raditi na finalizaciji i izdavanju odobrenja za hitnu upotrebu”.

“Agencija je također obavijestila američke Centre za kontrolu i prevenciju bolesti i operaciju Warp Speed, tako da mogu izvršiti svoje planove za pravovremenu distribuciju vakcine”, navedeno je.