Pandemija koronavirusa

U SAD-u odobreno liječenje krvnom plazmom oporavljenih

Epruvete s uzorcima krvi – testiranje na koronavirus
11.03.2020., Zagreb - Ilustracija epruvete s uzorcima krvi - testiranje na koronavirus. Photo: Davor Puklavec/PIXSELL

Ministar zdravlja Alex Azer je kazao da je Amerika uradila više nego bilo koja zemlja na svijetu kada je riječ o liječenju korona virusa

Američki predsjednik Donald Trump saopćio je da je Agencija za hranu i lijekove (FDA) po hitnom postupku odobrila korištenje krvne plazme oporavljenih od COVID-19 za liječenje zaraženih korona virusom, javlja CNN.

Rekao je da će postupak FDA proširiti pristup liječenju koje se već koristi.

Liječenje podrazumijeva prenošenje antitijela oporavljenog pacijenta na pacijenta koji je zaražen korona virusom.

“FDA je odborila korištenje krvne plazme za liječenje zaraženih korona virusom, riječ je o moćnoj terapiji transfuzije antitijela koja pomažu oboljelima. Želim se zahvaliti doktoru Stevenu Hahnu i Alexu Azeru i svima koji su vrijedno radili na ovome. Ovo nema veze s politikom. Radi se o životu i smrti. Ovo je poseban korak jer smo na njemu radili svi zajedno”, kazao je Trump.

Istakao je da je klinika Mayo dobila značajan novčani iznos za istraživanje djelovanja krvne plazme i da se uskoro očekuju novi rezultati.

“Ovo je efektivna metoda u borbi protiv ove grozne bolesti. FDA je utvrdila da je liječenje sigurno i veoma efektivno. Molim sve Amerikance koje su se oporavili od korona virusa da doniraju plazmu”, poručio je Trump.

Ministar zdravlja Alex Azer je kazao da je Amerika uradila više nego bilo koja zemlja na svijetu kada je riječ o liječenju korona virusa, te da su dijelom zaslužni i rani napori Trumpove administracije.

“Amerika kreće s liječenjem ranije nego bilo koja zemlja u svijetu. Ovo je obećavajući tretman. Predsjednik Trump se borio da Amerikanci dobiju najbolje liječenje. Podaci koje smo dobili govore da pacijenti koji dobiju plazmu tri dana nakon postavljanja dijagnoze imaju najveći benefit. Terapija je primjenjena na više od 70.000 pacijenata pozitivnih na korona virus, riječ je o pacijentima ispod 80 godina koji nisu bili na respiratoru”, rekao je Azer.

Istakao je da svi sanjaju o lijeku koji će smanjiti smrtnost za 75 posto, ali da je i liječenje krvnom plazmom veliki napredak i važan korak u liječenju.

Bijela kuća je ranije saopćila da će Trump objaviti “veliki proboj u liječenju COVID-19”, pandemije zbog koje je u SAD-u umrlo više od 176.000, a zaraženo skoro 5,7 miliona ljudi, više nego u bilo kojoj drugoj zemlji svijeta.

Dan ranije Trump je, bez dokaza, optužio “duboku državu i slično”, odnosno “ljude u sjenci” u američkoj FDA, da “otežavaju farmaceutskim kompanijama da pronađu ljude kako bi testirale vakcine i tretmane”.

Trump je čak na Twitteru, bez dokaza, iznio tvrdnju da zvaničnici u američkoj agenciji za regulativu lijekova “očigledno pokušavaju odgoditi pronalaženje odgovora na virus do poslije izbora 3. novembra”.