Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

pandemija

U SAD za dan skoro 1.500 mrtvih, Kina testira dva cjepiva na ljudima, Turci puštaju zatvorenike

korona turska

Italija je prešla 20.000 mrtvih, a bilježi 159.000 slučajeva. Po broju slučajeva time se našla iza Španije koja ih ima 170.000 među kojima je i 17.756 umrlih

SAD bilježi gotovo 600.000 slučajeva zaraze i oko 24.000 umrlih od koronavirusa. To je najviše na svijetu u jednoj zemlji.

Italija je također prešla 20.000 mrtvih, a bilježi 159.000 slučajeva. Po broju slučajeva time se našla iza Španije koja ih ima 170.000 među kojima je i 17.756 umrlih.

Broj preminulih usljed širenja zaraze virusum korona u Njemačkoj porastao je na 2.969. U saopštenju se navodi da je od juče preminulo još 170 ljudi. Ukupan broj zaraženih u Njemačkoj je 125.098, što je za 2.082 više u odnosu na jučer.

Kina testira vakcine

Kina je odobrila početnu fazu testiranja na ljudima za dva eksperimentalna cjepiva protiv novog koronavirusa zbog kojeg je u svijetu umrlo više od 100.000 ljudi, objavila je državna agencija Xinhua u utorak.

Na razvoju cjepiva radi pekinška podružnica Sinovac Biotech i vuhanski institut za biološke proizvode, podružnica kineske državne farmaceutske grupacije.

Kina je u martu dobila zeleno svjetlo za drugo kliničko testiranje kandidata za cjepivo protiv koronavirusa koje su razvili kineska vojna akademija za medicinske nauke i biotehnološka frma CanSino Bio, ubrzo nakon što je američki proizvođač lijekova Moderna rekao da je počeo ljudsko testiranje za cjepivo s američkim nacionalnim institutima za zdravlje.

Zatvorenici na slobodi

Turski parlament je donio zakon koji će omogućiti puštanje na slobodu više desetaka hiljada zatvorenika kako bi se smanjila napučenost u zatvorima kojima prijeti pandemija koronavirusa.

“Nacrt je postao zakon pošto su ga zastupnici prihvatili”, objavio je parlament na svom službenom računu na Twitteru.

Nevladine organizacije su kritizirale tekst koji ne predviđa oslobađanje osuđenika za “terorizam”, među kojima su brojni novinari i predstavnici političke oporbe.

Za zakon je glasalo 279 zastupnika a 51 je bio protiv, rekao je zamjenik predsjednika parlamenta Sureeyya Sadi Bilgic.

Ankara će, također, uvesti nove mjere narednog vikenda u sklopu borbe protiv širenja koronavirusa, najavio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

Dvodnevni policijski sat je tokom vikenda je pokrivao sve veće gradove u Turskoj.

U toj zemlji je broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u protekla 24 sata povećan za 4.093, a preminulo je 98 osoba, čime je broj umrlih porastao na 1.296. U Turskoj je zaraženo 61.049 osoba.

Uvođenje policijskog sata proteklog vikenda u Turskoj je izazvalo haos, veliki broj ljudi je u panici izašao na ulice pokušavajući nabaviti sve što im je potrebno, a u redovima za kupovinu dešavale su se masovne tučnjave.

U Kini u posljednja 24 sata nema smrtnih slučajeva

U posljednja 24 sata u Kini, gdje se i pojavio koronavirus, registrovano je 89 novozaraženih, a nije bilo smrtnih slučajeva povezanih sa COVID-19.

Nacionalna zdravstvena komisija Kine navela je da je većina zaraženih povezana sa inostranstvom. Ukupan broj zaraženih koronavirusom u Kini povećan je na 82.249.

Iz Nacionalne komisije potvrđeno je da u posljednja 24 sata nije bilo preminulih od posljedica COVID-19, a da je iz bolnica, nakon liječenja, otpušteno 75 osoba.

Navedeno je i da 1.674 osobe nisu više pod medicinskim nadzorom pod kojim su bile zbog bliskog kontakta sa zaraženim osobama.

U Kini je od posljedica koronavirusa preminula 3.341 osoba, a oporavilo se 77.738.