Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

U Sloveniju ušlo 76.306 migranata, a napustilo je 52.003

izbjeglice-slovenija

Prema zvaničnim podacima koje je saopštila slovenačka policija do danas u 12 sati u zemlju je ušlo 76.306 migranata. Isti izvor navodi kako je njih 52.003 napustilo Sloveniju i prešlo granicu sa Austrijom odakle će nastaviti svoj put ka Zapadnoj Evropi.

Policijska uprava Maribor navela je da trenutno 4.140 migranata čeka prelazak u Austriju nakon što su napustili prihvatni centar u Šentilju. Radi se o migrantima koji su danas vozilima i autobusima iz prihvatnih centara iz unutrašjosti stigli u Šentilj.

Navodi se kako je do sada za potrebe izbjeglica potrošen veliki dio državnih robnih rezervi. U te svrhe država je odobrila oko 55.000 litara mlijeka i 100.000 litara vode, zatim mnogo opreme potrebne za smještaj izbjeglica.

Migranti u Sloveniju stižu od 17. oktobra iz Hrvatske, kao posljedica činjenice da je Mađarska izgradnjom žičane ograde uspjela potpuno zatvoriti svoju prirodnu granicu prema Hrvatskoj.

MUP Hrvatske saopštio je da je tokom 27. oktobra do 15 sati u zemlju preko graničnih prelaza sa Srbijom ušlo 5.873 migranta. Ukupno od 16. septembra do danas u Hrvatsku je došlo 259.049 izbjeglica iz Azije i Afrike.

Evropska komisija bi trebala odobriti oko 10 miliona eura hitne pomoći u okviru Fonda za azil, migracije i integracije, kao i Fonda za unutrašnju sigurnost. Iz Brisela je naglašeno kako će odluku o raspodjeli sredstava donijeti uz konsultacije sa vladama zemalja pogođenih migrantskom krizom.