Globus

Pedro Sanchez

U Španiji proglašeno vanredno stanje

25/10/2020

Sanchezova vlada u subotu navečer je objavila da se većina španskih regionalnih lidera složila s uvođenjem novog vanrednog stanja.

Španski premijer Pedro Sanchez proglasio je u nedjelju drugo vanredno stanje na teritoriji cijele zemlje u cilju sprečavanja širenja koronavirusa, nakon što je posljednjih dana zabilježen veliki porast broja novooboljelih, prenosi Anadolu Agency (AA).

Socijalistički lider poručio je naciji u televizijskom obraćanju da će vanredno stanje stupiti na snagu u nedjelju.

Sanchez je danas sazvao sastanak Vlade kako bi pripremio novo vanredno stanje, što omogućava uvođenje policijskog sata i drugih ograničenja u cijeloj zemlji.

Sanchezova vlada u subotu navečer je objavila da se većina španskih regionalnih lidera složila s uvođenjem novog vanrednog stanja.

Španija je ove sedmice postala prva evropska zemlja koja je premašila milion zvanično potvrđenih slučajeva COVID-19. No, Sanchez je u petak u nacionalnom televizijskom obraćanju priznao da bi stvarna brojka mogla biti i veća od tri miliona, zbog nedostataka testiranja i drugih faktora.

Španija je u petak potvrdila gotovo 20.000 novih dnevnih slučajeva zaraze koronavirusom, dok je 231 osoba preminula od posljedica. Ukupan broj smrtnih slučajeva od COVID-19 u Španiji iznosi 34.752.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.