Globus

alarmantno

U Španiji tokom vikenda više od 8.500 novih slučajeva koronavirusa

03/08/2020

Ministarstvo zdravstva podijelilo je informaciju o još 100 hospitaliziranih i 27 umrlih

U Španiji je nastavljeno širenje zaraze novog tipa koronavirusa, a Ministarstvo zdravstva tokom vikenda je potvrdilo 8.532 nova slučaja, javlja Anadolu Agency (AA).

Podaci objavljeni u ponedjeljak, ne uključuju potpune podatke iz Madrida, Katalonije i Navarre, koji su među najpogođenijim regijama, što sugerira da bi stvarni broj novozaraženih tokom vikenda mogao biti značajno veći.

Više od pola novih slučajeva zaraze tokom vikenda, oko 4.800, potvrđeno je u Aragonu, koji broji oko 1,3 miliona stanovnika.

Tokom prethodnog vikenda potvrđeno je oko 6.500 slučajeva COVID-19. Prije dva vikenda taj broj je iznosio oko 4.500.

Ujedno, tokom vikenda je hospitalizirano oko 100 osoba, većinom onih koji se nalaze u Aragonu.

Regionalni podaci pokazuju kako 23 posto testiranja u Aragonu pokazuje da su osobe pozitivne na prisustvo koronavirusa, što podsjeća na situaciju u proljetnom periodu, kada su mnogi dijelovi Španije bili zahvaćeni zarazom.

Ujedno, tokom vikenda je potvrđeno 27 novih smrtnih slučajeva, što je najviše na dvodnevnoj bazi u proteklih nekoliko sedmica, a ukupan broj umrlih povećan je na 28.472.

Uprkos novim podacima, zvaničnici nisu saopćili dodatne mjere na kontroli virusa, s izuzetkom izolacije od oko 10.000 ljudi u gradovima Iscar i Pedrajas, u središnjoj Španiji.

U ponedjeljak je Ministarstvo zdravstva objavilo i novu aplikaciju praćenja konakata. Još uvijek treba biti integrirano s regionalnim zdravstvenim podacima zbog čega neće biti operativna u pojedinim regijama do sredine septembra.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.