Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

evakuacija

U Splitu se desio najgori scenario, korona virus u domu penzionera

split penzioneri1 (1)

Majka mi je u tom domu i nikad nismo prekršili pravilo ni upute. Vama na dušu! Kako je Božinović rekao – nećemo zaboraviti kako se ko ponašao u ovoj krizi

Tokom noći 45 štićenika Doma za starije i nemoćne osobe u Splitu zbog prebačeno je u KBC Split. Kod njih 10 utvrđena je zaraza korona virusom. Prebacivanje je trajalo cijelu noć jer su to radile dvije ekipe Hitne pomoći, javlja Index.hr. Jutros je prebačeno još desetak štićenika.

Prema istom izvoru, 10 pozitivnih štićenika doma nema teže simptome.

Korisnike Doma prevozili su medicinski radnici odjeveni u skafandere, a na licima penzionera primjetni su bili strah, zabrinutost i neizvjesnost.

Direktor Doma za starije i nemoćne Ivan Škaričić izjavio je sinoć kako je petnaestak štićenika prethodnih dana imalo temperaturu, doduše ne visoku, a prije dva dana su obavljeni testovi na koronavirus koji su pokazali da ih je deset pozitivno. Štićenici su imali prethodnih desetak dana određene simptome, a svakodnevno su ih nadgledali ljekari.

“Sada je Županijski štab civilne zaštite donio odluku da se korisnici prebace u bolnicu na Križine”, kazao je Škaričić.

– Evo kako nas lažu! Ušutkavaju novinare! Bravo HDZ! To se od vas i očekuje. Niste bez razloga tamo stavili “poraženog” gradonačelnika Omiša koji za Novu TV izjavi – deset dana imaju simptome. To se prevede u “par” dana! Istina je da 15 dana znate da su ljudi ugroženi! I čekali ste da vam se ne pokvari statistika, napisao je bivši hrvatski ministar Ranko Ostojić na Facebooku i osvrnuo se na snimku na kojoj policija ispred doma tjera reportersku ekipu HRT-a.

Evakuacija Doma za umirovljenike u Vukovarskoj

Objavljuje DalmacijaDanasUtorak, 7. travnja 2020.

– Majka mi je u tom domu i nikad nismo prekršili pravilo ni upute. Vama na dušu! Kako je Božinović rekao – nećemo zaboraviti kako se ko ponašao u ovoj krizi, zaključio je Ostojić.

Zaposlenici koji su bili u kontaktu s penzionerima na drugom spratu, gdje ih se nalazilo ukupno pedeset, ići će u samoizolaciju kući. Škaričić je kazao da i nekoliko radnica Doma također ima simptome zaraze i priznao da su zbog cijele situacije u Domu šokirani.

Župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban rekao je kako ga je Škaričić izvijestio da nije bilo kontakta štićenika s drugog sprata s ostalim korisnicima Doma, a nada se da će zaraženi preboljeti koronavirus.

“Dogodilo se ono što smo najmanje željeli”

Ministar zdravstva RH Vili Beroš rekao je za N1 kako se u Splitu “nažalost dogodilo ono što su najmanje željeli, jer su starije grupe građana najugroženije”.

Izvinjenje policije, biće sankcija

Brzo su reagovali iz splitske policije.Ispričali su se medijima zbog ponašanja policajca i najavili sankcije za policajaca koji je, kako su ustvrdili, narušio ugled policijske službe.

“Poštovani predstavnici medija, u odnosu na ponašanje policijskog službenika ispred Doma za starije i nemoćne, u ime PU splitsko-dalmatinske ispričavamo se svim predstavnicima medija i građanima koji su se sinoć tamo nalazili i svjedočili događaju sa snimke.

Jedan policijski službenik se tokom postupanja i izdavanja zakonitog upozorenja okupljenim predstavnicima medija obratio bespotrebno povišenim tonom, pokazujući nažalost vlastiti nedostatak taktičnost i pristojnosti koja je potrebna u svakom obraćanju i postupanju. Radilo se o njegovoj ličnoj pogrešnoj procjeni na koji način, kako i u kojem trenutku izdati upozorenje, te izvršiti naloženu zadaću.

Budući da nije postojala nikakva realna i neodgodiva potreba da tokom obavljanja poslova ometa rad televizijske ekipe, želimo se ispričati novinarskoj ekipi Hrvatske televizije i novinarki Ivani Šilović.

Smatramo kako je policijski službenik naprijed opisanim ponašanjem narušio ugled policijske službe radi čega ćemo poduzeti sve potrebne mjere kako se ovakvo ponašanje ne bi ponovilo”, poručili su iz splitske policije.