Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

novi 7 smrtnih slučajeva

U Srbiji 372 novozaražena, “doktor smiješni virus” poručio: Pobijedili smo koronu

nestorovic (1)

Prema službenim podacima Kriznog štaba, u Srbiji su u posljednja 24 sata potvrđena 372 novozaražena, te je ukupno 5.690 oboljelih, a umrlo je još sedmero pacijenata, dosad ukupno 110

Srbija u petak popodne ulazi u najduži policijski sat od uvođenja vanrednog stanja 15. marta, uz apsolutnu zabranu kretanja od 17 sati do utorka u pet ujutro, a te mjere prati i službena zabrana svih vjerskih okupljanja za blagdane Uskrsa po julijanskom kalendaru.

“Broj zaraženih virusom opada, a policijski sat će vjerovatno biti još samo sljedećeg vikenda”, kaže dr. Branimir Nestorović, koji je postao “popularan” na cijelom Balkanu tvrdnjom da “korona virus postoji samo na Fecbooku”, i da je to “smiješan virus”.

Nestorović je poručio da su u Srbiji “već pobijedili korona virus”, ali za 1. maj smatra da nema potrebe uvoditi policijski sat, već je dovoljno zabraniti okupljanja.

Prema službenim podacima Kriznog štaba, u Srbiji su u posljednja 24 sata potvrđena 372 novozaražena, te je ukupno 5.690 oboljelih, a umrlo je još sedmero pacijenata, dosad ukupno 110.

Po današnjim podacima, od 5.690 zaraženih hospitalizirano je 3.765 osoba, od kojih je 122 na respiratorima. Testirano je ukupno 32.566 osoba, a među zaraženima je i 616 zdravstvenih radnika. Postotak smrtnosti u odnosu na broj oboljelih je u padu i u petak je službeno 1,93 posto.

Najteža epidemiološka situacija i dalje je na jugu Srbije, ali liječnici tvrde da je “pod kontrolom”.

Član Kriznog štaba epidemiolog dr. Predrag Kon rekao je da se u ovoj fazi pandemije ne može raditi realna usporedba Srbije sa zemljama u regiji jer se koriste različite metodologije testiranja.

“Može se uspoređivati samo broj umrlih na 100.000 stanovnika, sve ostalo se neprekidno mijenja”, rekao je Kon na virtuelnoj presici.

Odlukom Kriznog štaba na pres konferencijama od prošle sedmice ne učestvuju novinari, koji pitanja postavljaju elektronskom poštom, za što nema razumijevanja u evropskim tijelima koja upozoravaju na narušavanje slobode medija i načela demokratije, što su i primjedbe upućene vlastima zbog drastičnih mjera ograničavanja kretanja.

Srbijanski mediji izvještavaju da svećenstvo SPC-a nije dosljedno u poštivanju preporuka duhovnog vođe SPC-a patrijarha Irineja i propisanih mjera države u suzbijanju koronavirusa. Tako je portal niškevesti.rs objavio da se tokom liturgije u crkvi Svetog Pantelejmona u Nišu okupio veliki broj vjernika, među njima i djece, te starijih, a da o poštivanju preporučenih mjera zbog koronavirusa “nema ni govora”.

U Srbiji već duže od sedmice traju prijepori treba li ili ne vjernicima biti dopušteno da, unprkos policijskom satu, učestvuju u uskrsnim proslavama i liturgijama, u povodu Uskrsa, koji se po julijanskom kalendaru slavi 19. aprila.

Zajedničkim saopćenjem od 15. aprila patrijarh SPC Irinej i predsjednik Aleksandar Vučić otklonili su dileme (ako ih je uopšte bilo, s obzirom da neki mediji u Srbiji tvrde kako se radilo o unaprijed dogovorenom scenariju, da Vučić zamoli, a patrijarh prihvati), naglasivši potrebu da se vjernici suzdrže i poštivaju mjere propisane po preporuci epidemioloških stručnjaka.

“Preporučujem našemu narodu da prihvati ono što kažu ljudi od struke, koji poznaju problem koji nas je snašao. Da se tih uputa pridržava. Lijepo je doći na velike blagdane u crkvu, ali ovo je važan trenutak u našemu životu. Možemo se mi Bogu moliti i u svome domu, u toj domaćoj crkvi”, poručio je poglavar SPC-a.

Predsjednik Vučić poručio je ranije da će “podržati liječnike i život” no da vlasti nemaju namjeru hapsiti vladike i svećenstvo.

“Uzdam se u patrijarha, molit ću ga da razumije ono što tražimo. Ako naše molbe ne urode plodom, obavijestit ćemo koja je odluka donesena”, poručio je Vučić.

Od proglašenja vanrednog stanja i uvođenja policijskog sata od 17 do pet radnim danima, a od 17 petkom do 5 ujutro ponedjeljkom, dosad je kažnjeno najmanje 2.600 osoba, a izrečene su novčane kazne u iznosu većem od 1,1 milion eura.