u protekla 24 sata

U Srbiji 4995 novih slučajeva koronavirusa, moguće strože epidemiološke mjere

tiodorovic (1)

Epidemiolog Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba srbijanske vlade, za Radio-televiziju Srbije (RTS) kazao je kako bi postojeća ograničenja bila sasvim dovoljna kad bi se sve dosadašnje mjere poštivale i kontrolirale, međutim to nije slučaj

U Srbiji je u protekla 24 sata od posljedica zaraze koronavirusom umrlo 56 oboljelih, a među 13.707 testiranih uzoraka potvrđeno je još 4.995 slučajeva zaraze.

Trenutno je na bolničkom liječenju 8.801 pacijent, a od tog broja na respiratoru je 331 osoba.

Od početka pandemije u Srbiji je od covida-19 oboljelo ukupno 266.432, a preminulo 2.331 osoba.

Epidemiolozi upozoravaju da se širenje virusa ne usporava te da će se, ako se nešto ne promijeni, morati razmišljati o uvođenju rigoroznijih i efikasnijih epidemioloških mjera.

Epidemiolog Branislav Tiodorović, član Kriznog štaba srbijanske vlade, za Radio-televiziju Srbije (RTS) kazao je kako bi postojeća ograničenja bila sasvim dovoljna kad bi se sve dosadašnje mjere poštivale i kontrolirale, međutim to nije slučaj.

On drži kako Krizni štab u sadašnjoj situaciji mora razmišljati i o uvođenju vanrednog stanja i policijskog sata.

“Sve ovisi o tome hoćemo li pokazati odgovornost”, poručio je Tiodorović.

Tiodorović je naglasio da za državljane Srbije, koji iz inostranstva uoči predstojećih blagdana namjeravaju doputovati u zemlju, “svakako moraju biti uvedene mjere” poput onih koje su na snazi u državama iz kojih dolaze.

“To znači negativan PCR test, ne stariji od 48 sati, a oni koji ga nemaju, morat će u karantenu deset dana”, objasnio je Tiodorović.