Beograd

U Srbiji dali ime ulici po nogometašu, pa saznali da je ustaški zločinac

Emil-Perska—

 Očekuje se da će beogradska skupština odluku potvrditi u petak

Povjerenstvo za spomenike, nazive i trgove beogradske skupštine u četvrtak je predložilo da se hitno izmijeni naziv Ulice Emila Perške, prijeratnog hrvatskog nogometaša i jugoslavenskog reprezentativca, zbog njegove povezanosti s NDH, javlja Fena.

Očekuje se da će beogradska skupština odluku potvrditi u petak.

Po Perški je imenovana ulica koja se prije zvala po antifašističkom borcu i narodnom heroju Stjepanu Filipoviću iz Opuzena, kojeg su nacisti objesili u Valjevu 1942., prenosi Hina.

Donositelji odluke vodili su se obrazloženjem da je Perška, igrač Građanskog, bio zvijezda prijeratnog jugoslavenskog nogometa te da je “prvi igrač koji je odigrao 10 utakmica za nacionalni tim u prvom desetljeću nekadašnje Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca”. Ta je odluka objavljena u Službenom listu Grada Beograda od 4. ožujka 2019. godine.

Ubrzo se, međutim, u srbijanskim medijma počelo pisati da je Perška, mada podrijetlom Slovak, bio sljedbenik politike NDH i ustaškog pokreta, te da je od uspostavljanja NDH do kraja rata radio u policiji.

Nakon velike bure u javnosti, neslužbeno je bilo najavljeno da će gradsko povjerenstvo za imena ulica i trgova reagirati na to.

“Odluka da ime ulice čuvenog borca protiv fašizma Stevana Filipovića ponese naziv Emila Perške, nekadašnjeg dužnosnika NDH i pobornika ustaškog pokreta, bit će hitno izmijenjena”, objavio je jučer tabloid Kurir.

Filipovićeva fotografija s visoko uzdignutim rukama i stisnutim šakama prije vješanja u Valjevu postala je simbolom antifašizma i nalazi se, među ostalim, i u sjedištu UN.

Spomenik Stjepanu Filipović u rodnom Opuzenu dignut je u zrak 1991. godine.