Globus

od21 sat

U Srbiji do ponedeljka ujutru rade samo prodavnice, apoteke i benzinske pumpe

12/03/2021

Od ponedjeljka, učenici viših razreda osnovnih škola prelaze na online nastavu, dok se za učenike srednjih škola ovaj vid nastave produžava i na narednu sedmicu

U Srbiji će od 21 sat danas do ponedeljka, 15. marta, u šest sati ujutru biti zatvoreno sve, osim prehrambenih prodavnica, apoteka, ordinacija i benzinskih pumpi za prodaju goriva, saopštila je Vlada, prenosi Anadolu Agency (AA).

Tako će od večeras biti zatvoreni svi ugostiteljski objekti, sve prodavnice osim onih iz prehrambenih delatnosti, kozmetički i frizerski saloni, saloni ljepote, kladionice, kockarnice, dječije igraonice, teretane, sportski objekti.

Dakle, tokom vikenda radiće samo apoteke, ordinacije, laboratorije, stomatološke i veterinarske ordinacije, trgovinski objekti u kojima se vrši prodaja prehrambenih proizvoda, samostalni maloprodajni objekti u kojima se kupovina obavlja bez ulaska u objekat odnosno kiosci i trafike, objekti i radnje u kojima se pružaju usluge koje ne zahtjevaju dugotrajno prisustvo korisnika i u kojima je kontakt ograničenog trajanja, poput obućara, staklorezaca, krojačkih radnji, benzinske pumpe u obavljanju delatnosti prodaje goriva.

Moći će da rade restorani i barovi u okviru hotelskih i drugih kategorizovanih smeštaja isključivo za goste koji imaju prijavljen boravak u tom hotelu, kao i sportski objekti za pripremu i održavanje registrovanih takmičenja u okviru nadležnih nacionalnih sportskih saveza.

Nije dozvoljena šalterska prodaja hrane u restoranima, kao ni šalterska prodaja kafe i pića u lokalima na šetalištima.

Vakcinacija protiv zarazne bolesti Covid-19 odvijaće se bez prekida po unaprijed utvrđenom planu, tako da nove mjere ni na koji način ne ugrožavaju proces imunizacije.

Od ponedjeljka, učenici viših razreda osnovnih škola prelaze na online nastavu, dok se za učenike srednjih škola ovaj vid nastave produžava i na narednu sedmicu.

“Nadležni organi, inspekcijske službe i komunalna policija vršiće strogu kontrolu poštovanja epidemioloških mjera tokom vikenda i Vlada Srbije i ovim putem još jednom poziva na poštovanje svih epidemioloških mera i apeluje na ličnu odgovornost svih građana. Sve mjere uvode se radi zaštite zdravlja stanovništva i svođenja socijalnih kontakata na minimum ali do konačne pobjede nad pandemijom potreban je doprinos svih pojedinaca u društvu”, navedeno je u saopštenju.

Inače, u Srbiji su slične mjere bile na snazi i prošlog vikenda, kada je sve bilo zatvoreno, osim već pomenutih izuzetaka, ali od subote u 14 sati do ponedeljka u šest sati ujutru.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.